Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милошевић такође није разумео поруке које су имали моји цртежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2012.

Извор: Данас

Милошевић такође није разумео поруке које су имали моји цртежи

Одговор карикатуристе Kоракса председници Удружења новинара Србије Љиљани Смајловић

Навешћу неколико чињеница које се односе на текст госпође Љиљане Смајловић, објављен у листу ДАНАС 22. фебруара ове године.

Не сећам се да сам икад госпођу Смајловић цртао како јаше на метли и да је на некој од мојих карикатура махала „свастиком“.

Госпођа Смајловић тврди и да сам је на другој карикатури нацртао „као масну гуску“.

Очигледно, гђа Смајловић, на моје огромно изненађење, не разликује гуску од - квочке. На цртежу је - квочка у чије перје су се удобно ушушкали Балетићка, Мила Штула, Тијанић, Нино Брајовић, Хаџи Антић, Вучелић... Немам ништа против да председница УНС-а полемиише са поруком коју има ова карикатура, али не разумем зашто је гђа Смајловић одлучила да се бави - масном гуском.

Не бих да се мешам у то како госпођа Смајловић себе доживљава, али морам да приметим да се овако озбиљан проблем перцепције појављивао и код Слободана Милошевића. За то сам чуо у разговору који сам имао са бившим председником Миланом Милутиновићем.

Милутиновић ми је рекао да је Милошевић био незадовољан што сам његову супругу Миру Марковић цртао као дебелу, баш у време кад је она имала куру мршављења.

Такође, Милошевић је био љут што цртам Миру са цветом у коси кад га она више не носи. Милошевић такође није разумео (или није хтео да види) поруке које су имали моји цртежи.

Иначе, нацртао сам неколико карикатура на којима се појављује госпођа Љиљана Смајловић и прилажем их да цењени читаоци јасно виде која су јавно заступана становишта гђе Смајловић била повод за моје цртеже.

На пример, у време када је ухваћен Милорад Улемек Легија госпођа Смајловић изјавила је да би она веома радо интервјуисала Легију. Наводно и Легија зна да свира клавир, па сам на цртежу госпођу Смајловић представио као новинарку са нотесом и као део Легијине верне публике.

На карикатури са НАТО симболом који заједно са ликовима формирају кукасти крст ради се о потпуно јасној поруци. Ту нема никаквог махања кукастим крстом, па је овде поново исти проблем неразумевања поруке.

Такође, на карикатури где Госпођа Смајловић држи метлу (а не јаше) заједно са гл. уредником Вечерњих новости Мањом Вукотићем, она покушава да минимализује штету коју су режимски медији направили за време режима Слободана Милошевића, што она и сада чини оспоравајући одлуку Апелационог суда у вези поделе власништва Дома новинара између УНС-а и НУНС-а.

Предраг Кораксић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси