Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари не осећају заштиту државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2012.

Извор: Политика

Новинари не осећају заштиту државе

После још једног напада на новинаре, када је на телевизијску екипу Студија Б насрнуо разјарени младић у центру Београда, вређајући и ударајући асистента сниматеља, многи су се запитали да ли је довољно учињено на заштити представника медија.

Идеја коју је прошле године понудио министар полиције – да се новинарима омогући статус службеног лица –није издржала тест реалности.

Држава јесте начинила корак напред изменама Кривичног законика, којима је нападачима на новинаре запрећено затвором и до осам година. У пракси, међутим, не иде све баш тако глатко.Јелка Јовановић, потпредседница НУНС-а каже да је на захтев новинарских удружења прошлогодишњим изменама закона новинарима повећана заштита, односно запрећене су веће казне за напад на новинаре.

– Тужилаштво је у више наврата по том закону поступало и тражило веће казне. С обзиром на значај професије и да је у једном тренутку било веома много физичких напада на новинаре, извршна и законодавна власт уважиле су захтеве новинарских удружења и сада је максимална запрећена казна за угрожавање безбедности осам година затвора.Ипак, новинари не треба да имају статус државних службеника и функционера, јер би таква врста заштите утицала на њихов рад – сматра потпредседница НУНС-а: „Новинари једноставно нису службена лица у том смислу”.

Колико су ове прошлогодишње измене закона значајне, показује и најновији случај напада на екипу Студија Б и изузетно брза реакција тужилаштва.

Петар Јеремић, председник Извршног одбора УНС-а објашњава нам да је Дачићева изјава мало погрешно схваћена у јавности, јер новинари – нити су тражили, нити имају статус службених лица.

– Последњим изменама Кривичног законика новинари су добили статус особа које обављају посао од јавног значаја информисањем. За напад на новинаре, наношење тешких телесних повреда и угрожавања сигурности претњом, знатно су повећане казне. Очигледно превидом, нису биле повећане казне за наношење лаких телесних повреда.

Јеремић, међутим, упозорава да је потребно да усвојене измене Кривичног законика почну у пуној мери да се примењују.

– Измене су инициране и усвојене после напада на сниматеља Б 92 Бошка Бранковића, али у првих неколико месеци нису на адекватан начин примењиване. После тога је заживело, и полиција и тужилаштво су почели да подносе пријаве у складу с новом регулативом, али је онда до застоја дошло у судовима, који су и даље изрицали казне испод законског минимума – наводи Јеремић.

Како објашњава, у последњем случају напада на екипу Студија Б, полиција је то третирала тек као насилничко понашање и ремећење јавног реда и мира. Ипак, додаје Јеремић, полиција и тужилаштво у последње време раде ефикасније.

– Ово с екипом Студија Б вероватно је једини кикс који су начинили у последњих годину дана. Надамо се да ће судским санкционисањем на прави начин, свест грађана бити промењена и да ће схватити да се не могу новинари некажњено нападати – каже председник ИО УНС-а.

Б. Билбија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси