Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кафана као социолошка лабораторија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2012.

Извор: Данас

Кафана као социолошка лабораторија

Награда „Десимир Тошић“ афирмише хуманистичке и демократске принципе

Јавно предузеће Службени гласник на челу са директором Слободаном Гавриловићем установило је 2008. награду „Десимир Тошић“ са идејом да кроз име човека изузетних људских интелектуалних вредности, једног од највећих српских интелектуалаца 20. века, афирмише хуманистичке и демократске принципе тако што ће подржавати стваралаштво у области публицистике.

Награда „Десимир Тошић“ додељује се у две категорије: за најбољу књигу из области публицистике објављену у претходној години и за најбољу колумну, фељтон или серију текстова који су објављени током претходне године у штампаним и електронским медијима.

Овогодишњим лауреатима, Драгољубу Ђорђевићу за књигу „Казуј крчмо Џеримо“ и Марку Сомборцу за серију стрипова објављених у дневном листу Блиц током 2011, додељена је пре неколико дана награда у Римској дворани Библиотеке града Београда.

Такође, промовисана је књига „Анатомија националистичког морала“, Златка Паковића, прошлогодишњег добитника награде за низ колумни у листу Политика које су сада објављене у књизи.

Ове године жири у саставу Драгољуб Жарковић (председник), Младен Лазић и Душан Павловић имао је задатак да награду додели само једној од неколико веома квалитетних књига које су ушле у ужи избор за награду „Десимир Тошић“, а то су биле књиге „Казуј крчмо Џеримо“ Драгољуба Ђорђевића, „Основи какодалогије“ Ивана Станковића, и „Сећање на титоизам“ Тодора Куљића.

О награђеној књизи жири је рекао: „Иако има своје теоријско утемељење у социолошкој теорији, књига је ипак писана научно непретенциозним језиком који је приступачан широј публици.

Аутор сагледава велики број аспеката периферијске кафане и кафанског живота - њен настанак, живот у њој, као и структуру њених посетилаца. Покушава да одговори како су промене у савременом друштву утицале на промене кафанског живота и изгледа кафана, али и како је кафански живот утицао на друштвене промене на микро и макро плану.

Иако је просторно углавном ограничена на регион јужне Србије, књига обилује емпиријским подацима који представљају вредну базу података за сваког истраживача који буде наставио да се бави феноменом кафана из социолошког угла“.

Добитник стрип награде Марко Сомборац истиче да на награду гледа као потврду досадашњег труда и подстрек за даљи рад.

- Значи ми као и свака награда. То је признање друштва да је мој досадашњи рад вредан. Испрва сам се уплашио и рекао члановима жирија: „Људи, па ово је озбиљна ствар. Нећете ме ваљда терати да се уозбиљим“. До сада сам радио смешне стрипове, а можда некада искрсне и неки озбиљан. Србија је земља пуна комичне свакодневице, али када то под извесним притиском морате да претварате у слике, веома је тешко. Бар мени није лако. Није то као да се састанемо па смо духовити на рачун тешких тема, треба бити спреман ту духовитост поделити на прави начин са свима - каже Сомборац.

Жири напомиње да је ово други пут у четири године доделе награде и рада овог жирија да се награђују ликовни ствараоци у медијској сфери. Пре три године награду је добио Саша Ракезић Зограф, стрип цртач међународне репутације, за серијал стрипова објављених у недељнику Време. Ове године - Сомборац.

Жири верује да ово доприноси афирмацији медијске разноврсности и трагању за новим, квалитетним облицима утицаја медија на јавно мњење

Антрфиле : Тошићева лула

Награду „Десимир Тошић“ за најбољу књигу из области публицистике објављену у 2011. чини плакета, керамичка лула која нас симболично подсећа на Десимира Тошића и новчани износ од 240.000 динара, као и објављивање књиге награђених стрипова у издању ЈП Службени гласник.

А. В.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси