Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и НУНС: Тужилаштво и полиција да испитају Авалу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2012.

Извор: РТВ онлајн

УНС и НУНС: Тужилаштво и полиција да испитају Авалу

Представници новинарских удружења затражили су данас да полиција и тужилаштво испитају пословање телевизије Авала.


На данашњој конференцији за новинаре поводом штрајка запослених на телевизији Авала због неисплаћених зарада, председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић и председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић истакли су да тужилац и финансијска полиција морају да уђу у Авалу и истраже шта се тамо дешавало.

"Полиција и тужилаштво би требали чим прочитају у новинама да истраже шта се дешава. Привредни инспектори се нису ни појавили и то упућује на одговорност и умешаност државе. Ово је пример како се политичким пријатељима и тајкунима дозвољава да варају, не само запослене, већ и власт", навела је Љиљана Смајловић.

Обрадовић је рекао да НУНС од почетка штрајка запослених на Авали инсистира да се утврди кључна чињеница - стварна власничка структура те телевизије.

Представници новинарских удружења су истакли и да су незадовољни понашањем РРА према телевизији Авала.

Према речима Обрадовића, РРА није требало да посредује између власника и запослених.

Бивши главни и одговорни уредник телевизије Авала Роберт Немечек, који је био на тој функцији пре око две године, казао је да је тада дуг те телевизије био око четири милиона евра, а да се сад помиње дуг од 30 милиона евра.

Немечек је истакао да је немогуће да се телевизија све време задуживала, а да није имала новца да исплати зараде запосленима.

"У протеклој години за то је одговорна Бојана Лекић, као што сам ја био одговоран док сам био уредник... Међутим, ја уопште нисам имао увид у финансије, а да се нешто чудно дешава сам схватио кад ми је речено да је неких 100.000 евра уплаћено за јахту (власника телевизије Пинк и једног од власника Авале) Жељка Митровића", навео је Немечек.

Истакао је и да ниједном није успео да добије податке о задужењу и да му је речено да се тиме бави Управни одбор.

"Није било разлога за задуживање. Док сам био уредник обезбедио сам 11 милиона евра, по четири од две банке и остало од агенција. У једном тренутку сам случајно сазнао да је једна банка уплатила четири милиона, па ми је онда Митровић дао 3,4 и испало је да је за њих Авала дужна 7,4 милиона. За шта се неко задуживао на име Авале, то се никад неће сазнати", рекао је он.

Немечек је истакао да се радило о 20 до 30 милиона евра и да се у Србији сви понашају као да се то никог не тиче, а да би се од те цифре "коса на глави дигла свима у свету".

Упитан зашто се није обраћао државним институцијама, Немечек је казао да није нашао за сходно то да уради, јер би то изгледало као реваншизам због тога што је смењен са уредничког места. Додао је да не жели да наводи који су му разлози предочени за смењивање.

"Посматрао сам шта се дешава и од када су ме звали да кажем, јавно говорим о дешавањима у Авали", додао је он и истакао да су у питању велике проневере новца.

Председник Синдиката запослених на Авали Никола Вукомановић је рекао да је данас 54. дан штрајка и да очекује да држава "отера власнике те телевизије у ринг".

"За РРА је ова прича практично завршна, а Министарство културе и информисања се не оглашава, односно пребацује на РРА", рекао је он.

Вукомановић је казао и да је трећина запослених практично остала без посла од почетка штрајка, односно да је 167 људи било на платном списку на почетку, а да их је сад 114.

Заполсени на Авали штрајкују скоро два месеца због неисплаћених зарада, па на тој телевизији нема информативног и другог живог програма.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси