Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА: Дозволе свима, казне за непоштовање правила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2012.

Извор: Политика

РРА: Дозволе свима, казне за непоштовање правила

Додела дозволе за емитовање програма кабловској телевизији Свет плус 3 очекивано је усталасала српску медијску сцену која, према речима портпарола Савета РРА Србољуба Богдановића, нема разлога да сумња да ће свако кршење прописа после доделе дозволе бити кажњавано.

Како је пренео Танјуг, у то не сумња ни програмски директор „Транспарентности Србија” Немања Ненадић, који каже да је РРА у последње време, у односу на ранији период, мање попустљива према пропустима емитера.


Србољуб Богдановић је Танјугу рекао да у досадашњој пракси Агенција никоме није ускратила дозволу за кабловско емитовање, сматрајући да прилику за рад према утврђеним правилима треба да добије свако, а уколико то не буде тако на сцену ступају механизми кажњавања.

„Савет РРА има два механизма за кажњавање, односно како у закону стоји предузимање мера према прекршиоцима јасно утврђених правила. Један је у директној надлежности Савета и има четири степена – опомену, упозорење, привремено, односно трајно одузимање дозволе”, јасан је представник Агенције. У пракси, додао је он, тај систем није увек делотворан, јер су прва два степена симболична, док су друга два „смртоносна”.

„Тако је према закону и ништа се ту не може мењати. Имајући то у виду Савет се одлучио и за други механизам – покретање поступака пред Судом за прекршаје.

„Уколико се утврди да одређеног програма има мање од прописаног може да буде одузета дозвола емитеру”, нагласио је Богдановић и навео као пример случај РТЛ-а у Хрватској. Танјугов саговорник из „Транспарентности Србија” Немања Ненадић каже да је РРА у прошлости доста била попустљива према емитерима, односно њиховим пропустима, јер годинама није покретала прекршајне поступке против њих.

„У последње време се стање поправило, али се за РРА још не може рећи да је строга, већ пре да је склона да због тешке ситуације у којој се емитери налазе прогледа кроз прсте и одложи примену неких казнених мера”, рекао је Ненадић и као пример навео случај ТВ Авала.

Ненадић је напоменуо да би РРА могла бити строжа у погледу контроле онога на шта су се медији обавезали када су добијали дозволе и када су подносили план о томе какву врсту програма ће емитовати.

„РРА би требало да проверава, не само по притужбама, већ и без њих, да ли су емитери омогућили свим учесницима у кампањи да се оглашавају под истим техничким и финансијским условима”, навео је Ненадић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси