Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски закони ће бити донети у року
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2012.

Извор: Данас

Медијски закони ће бити донети у року

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва



Реализација акционог плана Медијске стратегије тече по утврђеним роковима. Ради се на Закону о електронским комуникацијама, завршава се рад на формирању радне групе за израду новог Закона о јавном информисању.

Упућена је и иницијатива на адресе више министарстава да се преиспита могућност измене закона из њихове надлежности, а у складу са циљевима стратегије, истиче за Данас Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва.

Према његовим речима, завршава се и рад на формирању комисија које ће разматрати пристигле пријаве по расписаним конкурсима за суфинансирање медијских садржаја.

Када се могу очекивати први предлози медијских закона?

- У роковима утврђеним акционим планом Медијске стратегије биће донет закон о јавном информисању, закон о електронским медијима, закон о јавним сервисима и други закони којима се регулише ова област на целовит начин. (Предвиђен рок је, иначе, 18 месеци од усвајања Медијске стратегије, што значи да је преостало још око 14 месеци - прим. аут.)

Да ли се ради на одређивању и прецизирању регионалних јавних сервиса?

- Није почет рад на одређивању и прецизирању регионалних јавних сервиса и то ће бити једно од питања за чије ће се решење побринути радна група која ће радити на припреми Закона о јавним сервисима.

У јавности су се могле чути оцене да ће се одустати од Медијске стратегије или стопирати рад на њеној реализацији до избора. Како то коментаришете и колико избори утичу на овај посао?

- Од тога се може одустати само уколико се промени и сам текст стратегије. Нема никаквих назнака да ће се било шта променити у мандату ове Владе.

Постоје ли можда одређени политички или други притисци у вези са послом око медијске стратегије?

- Што се запослених у Сектору за медије и информисање тиче, никаквих притисака није било.

Рокови за дигитализацију су промењени, а тест емитовање је два пута одложено. Шта је разлог томе? Када се очекује крај процеса дигитализације?


- Стратегијом за прелазак на дигитално емитовање радио и ТВ програма у Србији, 4. април 2012. одређен је као датум за прелазак на дигитално емитовање у Србији. Имајући у виду да је, у међувремену, тај месец одређен као изборни, као и да непосредно после почињу и важне спортске манифестације, неопходно је да се са искључивањем аналогног програма крене тек после Олимпијских игара у Лондону.

Датум преласка биће у складу са међународним обавезама Србије. Искључивање аналогног емитовања неће бити извршено у току једног дана, како је раније планирано, већ ће се тај процес спроводити искључивањем сигнала по појединим регионима, у фазама, како је урадила и већина земаља које су се већ дигитализовале.

А када ће се почети са пробним емитовањем дигиталног сигнала?

- Сва опрема неопходна за функционисање пилот мреже је већ инсталирана. Чим буду усвојене измене Стратегије и Правилника преласка на дигитално емитовање, као и измене Плана расподеле, којим ће се омогућити да Емисиона техника и везе емитује сигнал на одабраним фреквенцијама, пилот мрежа ће почети са радом. Процес измене наведених докумената је у току.

Да ли ће Министарство моћи да издвоји средства како би једном делу становништва омогућило бесплатне СТБ уређаје, без којих не може да се прими дигитални сигнал на ТВ пријемницима?


- Од тога колико буде новца у буџету, зависиће да ли ће држава субвенционисати набавку СТБ уређаја за одређене категорије грађана. У сваком случају за тим нема потребе у првој половини ове године.

Антрфиле : Коментар о штрајку на ТВ Авала

Како коментаришете штрајк запослених на ТВ Авала? Зашто нисте реаговали по упућеном захтеву запослених који штрајкују?


- Контролу над радом електронских емитера врши Републичка радиодифузна агенција. Агенција је већ предузела одређене кораке у оквиру своје надлежности.

Непромењен став према смени Угричића

Какав је ваш став према смени директора Народна библиотеке Сретена Угричића? Да ли сте, можда, променили мишљење у односу на раније када сте тражили да Влада одложи одлуку о његовој смени?


- Сви моји ставови су правовремено достављени „онима којих се то тиче“ и истовремено, због јавности, постављени на сајт Министарства културе. И још су ту. Не видим да је иједно слово мењано.

Бојан Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси