Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуг ТВ Авала - тајна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2012.

Извор: Политика

Дуг ТВ Авала - тајна

Штрајкачи траже одговор на питање одакле се емитује програм телевизије, што нико од надлежних не може да каже

Командна соба телевизије, соба за режију, и даље је под блокадом телохранитеља које су ангажовали богати власници.

У зграду ТВ Авале могу да уђу само запослени, у собу за режију нико осим бодигардова, програм се емитује и даље, али је нејасно ко га „пуни” и одакле га емитује.

– Ко и са које локације емитује програм и колико је то у складу са Законом о радио-дифузији и лиценцом коју је РРА дала телевизији – поставља питање стотинак штрајкача.

Члан Савета РРА и шеф катедре за Филмску и телевизијску продукцију на Факултету драмских уметности у Београду Горан Пековић каже да би програм теоретски могао да се емитује са било које тачке у Србији, с обзиром на то да Авала има националну фреквенцију.

– Уколико је менаџмент ТВ Авале затражио промену локације терминала, морао је по закону да затражи дозволу од „Ратела”. Када би се, претпоставимо, програм емитовао са друге тачке, то би значило да мора да се отвори нова линковска веза са предајником ЈП „Емисиона техника и везе”, јер то јавно предузеће врши дистрибуцију сигнала ТВ Авала – указује члан савета РРА.

Из „Ратела” тврде да немају сазнања да ТВ Авала емитује програм са предајника са којег нема дозволу. Ни директор ЈП „Емисиона техника и веза” Владимир Хоман не зна одакле се тренутно емитује програм ове телевизије.

– У опису нашег посла и није да то знамо. Нама сигнал стиже као и до сада – каже Хоман.

Међутим, када би се програм емитовао са друге тачке, то би значило да је ТВ Авала морала да отвори нову линковску везу са предајником ЈП „Емисиона техника и везе”, јер то јавно предузеће врши дистрибуцију сигнала ТВ Авале.

– Технички да, с тим што у овом случају нама линк са ТВ Авала до Кошутњака стиже преко зграде Београђанка (ту има такозвани скок), а како долази до Београђанке то не можемо да знамо. Претпостављамо само да стиже из студија ТВ Авала као и до сада, али то не мора да буде тачно – појашњава Хоман.

Он, међутим, није прецизно одговорио на наше питање – да ли евентуално емитовање програма ТВ Авала услед штрајка, са нове локације, представља кршење закона?

Јавности је званично непозната и сума коју ТВ Авала дугује овом јавном предузећу. На наша питања, колики су дугови ТВ Авале, колико дуго се дугови не измирују и зашто то јавно предузеће толерише дугове комерцијалне телевизије, директор Хоман одговара да ТВ Авала дугује велики новац, за целокупну 2011. годину, али „да је неукусно говорити о суми јер је то део пословног односа наше две куће”.

– Ми дугове не толеришемо. Све комерцијалне телевизије дугују. ТВ Авала јесте далеко највећи дужник међу комерцијалним телевизијама, али ми смо их у 2011. два пута тужили и добијали извршне пресуде, први пут још у априлу 2011. после само три месеца неплаћања – указује Хоман.

Антрфиле : Уплаћена једна плата, штрајк се наставља

Запосленима на Телевизији „Авала” јуче је уплаћена једна плата, а хонорарцима један заостали хонорар, али ће штрајк и даље бити настављен јер је услов за нормализацију рада да им се исплате бар три заостале зараде и четири хонорара, изјавио је синоћ Танјугу представник запослених Никола Вукомановић.

Хоман: Не опраштамо дуг

Директора ЈП „Емисиона техника и везе” Владимира Хомана питали смо – да ли је истина да је то јавно предузеће током јануара најпре пустило, а затим повукло меницу и тако одблокирало рачун ТВ Авала. Хоман је потврдио те информације, указујући да је са ТВ Авала крајем новембра постигнут посебан споразум о репрограму дуга „какав је постигнут са већим бројем осталих комерцијалних телевизија”.

– Са ТВ Авала смо се чак и споразумели о давању већег броја бланко меница, баш из разлога висине дуга и чињенице да до сада ништа нису платили. Рок за прву рату био је 3. јануар, а по споразуму уколико се не плати могли смо да активирамо менице и наплатимо целокупан дуг. То смо и урадили 5. јануара. Када смо видели да је такав поступак одвео ту фирму у дубоку блокаду и да су из РРА рекли да ће им укинути дозволу уколико за три дана из исте не изађу, одлучили смо не да опростимо дуг, већ да једно краће време дамо могућност новом менаџменту да из кризе изађе, па да почне исплату дуга. Одлуку о томе верификовао је и наш Управни одбор на ванредној седници – објашњава Хоман.

Александар Апостоловски

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси