Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Линч или слобода говора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2012.

Извор: Правда

Линч или слобода говора

Са становишта државе проблем је што су и Николаидис и Угричић државни чиновници, на платном списку Црне Горе и Србије, што их обавезује више него друге интелектуалце, каже Љиља Смајловић

Случај „Угричић" покренуо је лавину полемика у којима се као кључно питање намеће (не)постојање граница између онога што се сме рећи на јавној сцени, и злоупотребе слободе говора.

Наиме, догађаји који су на српској јавној сцени уследили након објављивања тексга црногорског државног службеника Андреја Николаидиса, јасно имплицирају да не постоји јасна граница слободе говора, односно, када један интелекгуалац и јавна личност има право да речју и метафорама, својим потписом на неки јавни документ подржи, критику је, осуђује или позива на насиље.

Председница Удружења новинара Србије, Љиљана Смајловић, оценила је да слобода говора наилази на зид када пређе у говор мржње, увреду или клевету.

- Са становишта државе проблем је што су и Николаидис и Угричић државни чиновници, на платном списку буџета Црне Горе и Србије, што их, самим тим, обавезује више него друге јавне интелектуалце према изговореном - каже Смајловићева.

Политички подобно


Она верује да се Николаидисовом послодавцу политички допао његов текст, јер да није он би га сменио.

- Мислим да Угричић није подржавао Николаидисов позив на насилно укидање Републике Српске, већ само принцип слободе говора, али је у то ме ипак био недопустиво неопрезан. А Форуму писаца се, нажалост, ипак допала политичка интонација Николаидисовог текста, мада не нужно и његове алузије на политичко насиље - додала је председница Удружења новинара Србије уз образложење да то друштво углавном брани само своје истомишљенике.

Нема дилеме

Психолог и посланик у Народној скупштини Србије, Александра Јанковић, сматра да је тврдња о угрожавању слободе говора, као реакција на Николаидисов текст, заправо, замена теза на какве смо навикли увек када је у питању говор мржње према српском народу.

- Форум писаца тврди да је ово атак на слободу говора, а намерно „заборавља" да говорник није само уметник, већ високи државни чиновник. Међутим, Форум писаца који иначе стално осуђује насиље, у конкретном случају се није укључио у апел да Николаидис сноси последице за говор мржње, односно да буде смењен, и да одговорност за изјаве свог гласноговорника сноси и сам државни врх Црне Горе - нагласила је Јанковићева и додала да нема дилему, да би исти тај Форум писаца управо то захтевао да је сличну поруку председнику српског парламента упутио неки од његових саветника.

Николаидис нема намеру да се заустави, а подржавају га и пословично антисрпски оријентисани слободни уметници, од којих су неки на челу најзначајније институције српске културе, Народне библиотеке, а неки у Националном савету за културу.

У свакој озбиљној држави потписници овакве петиције не би могли више да буду ни у институцијама од националног значаја, а посебно не у државним - наводи Јанковићева.

Антрфиле : Ко је следећи?

Подсетимо да су чланови Форума писаца коју су потписали петицију за престанак „хајке" на Николаидиса, а који су на државним функцијама и даље: Филип Давид (редовни професор на ФДУ, одсек драматургија), Ибрахим Хаџић (песник и бивши уредник школског програма РТС), Марјан Чакаревић (песник, запослен у књижевнотрибинској редакцији Културног центра Београда), Милета Продановић (књижевник и члан Националног савета за културу).

Намеће се питање да ли ће и они доживети судбину Сретена Угричића или је, сада већ бивши директор Народне библиотеке, извукао „најдебљи крај".

Н. Стојчевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси