Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београд направио значајан напредак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2012.

Извор: Данас

Београд направио значајан напредак

Правосуђе, корупција, медији, мањине-приоритети за Србију

Стразбур - Србија је постигла знатан напредак у многим областима, али су неки кључни проблеми као што су реформа правосуђа, борба против корупције и изборни закон и даље нерешени, оцењује се у предлогу резолуције о којем ће ове седмице расправљати Парламентарна скупштина Савета Европе у Стразбуру.

У нацрту резолуције сачињене на основу извештаја о поштовању обавеза које је Србија преузела чланством у СЕ, ПС СЕ поздравља дијалог Београда и Приштине и до сада постигнуте споразуме и позива две стране да те споразуме примене и наставе дијалог.

Од власти у Србији очекује се такође побољшање стања у медијима и примена закона о правима мањина, посебно Рома.

Медији у Србији, како се наводи, суочени су са економским тешкоћама које могу да угрозе медијски плурализам и слободу. Као посебни проблеми, истичу се власништво над медијима, улога државе у медијском простору, економска исплативост медија, транспарентност власништва над медијима и напади на новинаре.

У нацрту резолуције, власти у Београду позивају се да наставе дијалог са Приштином, заснован на прагматичном приступу и оцењује да мирно решење спорова захтева да све стране искажу „добру вољу и спремност на компромис“. У извештају о поштовању обавеза преузетих чланством Србије у СЕ похваљује се сарадња српских власти, а као преостали задаци које власти у Београду треба да обаве, како би се окончао процес мониторинга, наводе се реформа судства и усвајање и примена ефикасних антикорупционих прописа.

Србија је у тежњи према чланству у ЕУ уложила велике напоре ради усвајања великог броја закона у кратком временском року и испуњавању потребних услова, наводи се у извештају под називом „Поштовање обавеза и дужности Србије“.

У извештају се оцењује да Србија остаје „на правом путу“ и да је усвојила „импресиван“ број закона, али да је „важно да се обезбеди да се нови законодавни оквир примењује и да добро функционише“.

Због тога ће, како се наводи, СЕ пажњу усмерити на механизме успостављања одрживе демократије укључујући реформу судства (транспарентну процедуру реизбора судија и оснивање највиших судова), изградњу транспарентног система финансирања странака, независне медије и пуну примену закона о слободи говора и удруживања.

У нацрту резолуције о којој ће посланици расправљати у среду 25. јануара, ПС изражава задовољство због политичке стабилности у Србији, постигнутог напретка и корака према чланству у ЕУ и сарадње са Хашким трибуналом и честита српским властима на хапшењу Ратка Младића и Горана Хаџића и њиховом изручењу Хашком трибуналу. У извештају се такође похваљује напредак Србије у регионалној сарадњи, укључујући посету председника Србије Бориса Тадића Сребреници у јулу 2010, као и контакти и сусрети са највишим званичницима Црне Горе и Хрватске.

Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси