Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хипотеке на терет новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2012.

Извор: Политика

Хипотеке на терет новинара

Суботица – Да ли ће новинари „Суботичких новина“ морати да потраже нови кров над главом?



Од 31. октобра 2011. године Финдоместик банка има право хипотекарне продаје редакцијског простора „Суботичких новина“ од око 400 квадратних метара, на првом спрату једноспратне куће у центру града.
Како се незванично може чути, банка тражи купца за ову некретнину. На имовину која је у власништву „Суботичких новина“ од 2010. године у више наврата је стављана хипотека.

Тако су тренутно над зградом у којој се више од 60 година налази седиште „Суботичких новина“ убележене три хипотеке: Финдоместик банке, Ерсте банке и Уникредит банке.

Финдоместик банка је 30. априла 2010. године имовину „Суботичких новина“ узела као гаранцију за кредит од 250.000 евра, у динарском противизносу, међутим, кредит није подигла редакција, већ је он узет на иницијативу Скупштине малих акционара, где је Пеђа Малишановић имао право да заступа 70 одсто акција.

Хипотека је била обезбеђење за кредит некој од фирми у његовом власништву. Наиме, Малишановић између осталог поседује хемијске фабрике „Азотара“ и „Азохем“.

Обе фирме су готово годину дана у блокади, и то „Азотара“ за око милијарду динара, а „Азохем“ за око 266.000 динара. Неколико месеци касније, 9. јула 2010. године, у земљишнокњижне податке уписано је ново оптерећење на имовину „Суботичких новина“, овога пута право вансудске хипотеке добила је „Ерсте банка“ за „главницу од 100.000 евра у динарској противвредности“.

Нова хипотека на исту имовину стављена је 21. 12. 2010. године на основу, како пише у листу о теретима ове некретнине, заложне изјаве од 10. децембра.

Исте године поново се ставља вансудска хипотека на некретнину у износу од 2.760.837,98 швајцарских франака, а у корист Уникредит банке из Београда.Тако је редакцијски простор најстаријег недељника на српском језику у Суботици оптерећен са три хипотеке, али, по свему судећи, Финдоместик банка за сада има право и да располаже њиме.

Влада Томић, директор „Суботичких новина“, у изјави за „Политику“ каже да од те хипотекарне продаје неће бити ништа.

– Средиће се то некако – каже Томић. Што се осталих хипотека тиче, још је додао да то нису били кредити већ гаранције, а након тога је прекинуо везу.

У редакцији „Суботичких новина“ има десетак запослених, а пословодство према њима има заосталих дуговања још из 2009. године, дугују им две плате из 2010. године, као и за прошлу годину у којој, како се незванично може чути, новинарима није уплаћен допринос за пензијско и здравствено осигурање.

Од 2008. године „Суботичке новине“ је на другој продаји купио конзорцијум „Војводина инфо“ за око 120.000 евра, а на основу уписаних хипотека може се видети да је овај простор послужио као гаранција за око 3,5 милиона евра кредита или других обавеза.

При томе, „Суботичке новине“ су у блокади због 2,68 милиона динара дуже од годину дана, па су основале ново предузеће „Суботичке новине пласман и маркетинг“.

Александра Исаков

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси