Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веља се слабо сећа шутирања новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2012.

Извор: Дневник

Веља се слабо сећа шутирања новинара

Након девет година Велимир Илић на суду у Новом Саду због ударања Владимира Jешића

Девет година након што је током снимања емисије ударио ногом новинара тадашње ТВ „Аполо” Владимира Јешића, председник Нове Србије и народни посланик Велимир Илић коначно се појавио пред судом у Новом Саду, где је покренута парница по Јешићевој тужби.

Главни претрес пред судијом Основног суда Наташом Дачић почео је извођењем доказа и саслушањем оптуженог и сведока овог догађаја. Иначе, поступак по тужби Владимира Јешића је већ једном одржан и суд је донео пресуду по којој је Велимир Илић био дужан да на име штете због нанете лаке телесне повреде и повреде угледа и части исплати Јешићу око 9,5 милиона динара, али је након жалби, које је Илић уложио на ту пресуду, поступак враћен на почетак.

Како је Велимир Илић јуче рекао пред судом, за претходних девет година није примио ниједан позив за ово суђење, нити је до сада био упознат с материјалом који је тужилац предао суду.

Он је рекао да се слабо сећа тог догађаја и због тога је тражио да се рочиште одложи. Међутим, судија је одбила тај предлог, уз образложење да су његови браниоци имали довољно времена да проуче материјал.

Након приказивања снимка на којем се види цео инцидент, Велимир Илић је поновио своје тврдње из ранијег периода да је цео случај монтиран и да је од новинара Владимира Јешића намерно испровоциран.

– Касније сам добио информације да су их испред зграде чекали људи Бебе Поповића, а снимак је већ после петнаест минута био пуштен на ТВ „Пинк„. Како је то могуће ако није постојао неки договор? – рекао је Илић.

Ове Илићеве тврдње у свом сведочењу је оповргао један од сниматеља ТВ „Аполо„ Славиша Малић, који је снимао интервју током којег је дошло до инцидента.

– После тог догађаја, само смо гледали како да што пре напустимо то место и вратимо се са читавом опремом у Нови Сад јер је Велимир Илић након инцидента тражио да му предамо све снимке – рекао је Малић.

– Били смо уплашени јер нисмо знали шта све може да нам се деси. Због тога се нисмо враћали аутопутем, куда смо дошли, него преко села јер смо мислили да ће неко можда кренути за нама да би нам одузео снимке. Нико нас није чекао испред зграде, а снимак смо однели на нашу телевизију, где је и први пут емитован. Осим тога, Илић је током главног претреса тврдио да није ударио Јешића, већ фасциклу коју је држао испред себе, рекавши да је у то време још био у доброј физичкој кондицији и да би такав ударац проузроковао тежу повреду. Такође, он је констатно инсистирао на томе да је цео догађај, заједно са судским поступком који се води против њега, организован с циљем да се јавно дискредитује, као и да је због тог инцидента тада одустао од кандидатуре на председничким изборима.

– Тај снимак је касније још око 10.000 пута пуштан на разним телевизијама и сајтовима по Србији. Како се то зове, ако није кампања против мене? – рекао је Илић.

По речима Владимира Јешића, дужина овог поступка говори о томе да Велимир Илић ужива неке посебне погодности у држави.

– Још 2006. године он је по мојој тужби правоснажно осуђен, али му је дозвољено да након три године поднесе жалбу која му је усвојена и поступак сада иде из почетка – рекао је Јешић.

– Подсетићу на то да је човек који је напао Велимира Илића на улици и нанео му лаке телесне повреде експресно процесуиран и осуђен на две године затвора, а у овом случају где је он нападач, суђење траје девет година.

По речима Владимира Хоровица, који заступа тужиоца, добро је што се Илић уз помоћ снимка подсетио на догађај из 2003. године.

– Добро је што се ипак присетио тих немилих дешавања и што смо утврдили да је снимку он, а не неко други – рекао је Хоровиц.

– Међутим, није добро то што, и поред тог делимичног признања, и даље нема једне речи извињења или кајања, што значи да он не прихвата да је према новинару изрекао и учинио нешто лоше.Из техничких разлога, главни претрес је прекинут јуче по подне, а наставак је заказан за 8. фебруар, када ће бити настављено испитивање преосталих сведока и судских вештака.

Антрфиле : Шта је изнервирало лидера НС

Овај инцидент се догодио 1. јуна 2003. године током снимања емисије „Тет-а-тет„ ТВ „Аполо„.

По раније договореном термину, екипа новосадске телевизије је отишла у Београд да би с Велимиром Илићем снимила интервју у просторијама Нове Србије. Питање новинара о рођачкој вези између Велимира Илића и Страхиње Илића изнервирало је некадашњег министра за капитална улагања, који је усред снимања устао са столице, ударио Владимира Јешића, успут изрекавши низ псовки и увреда на рачун новосадског новинара.

Цео инцидент јасно се види и чује на снимку који је у овом случају кључни доказ тужиоца.

Н. Перковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси