Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У фебруару уредбе о враћању имовине РТВ, ВАНУ и Новосадског сајма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2012.

Извор: Дневник

У фебруару уредбе о враћању имовине РТВ, ВАНУ и Новосадског сајма

Заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш

Имовина Радио-телевизије Војводине, Новосадског сајма и Војвођанске академије наука и уметности требало би да у фебруару буде враћена Покрајини.

То очекује заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш, који је јуче нашем листу изјавио да ће до средине фебруара бити донете прве уредбе којима ће се реализовати договор који су јесенас, уочи усвајања Закона о јавној својини, постигли лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и председник Владе Србије Мирко Цветковић.

Костреш је казао да ће Влада Србије прве уредбе у том погледу донети најкасније до средине фебруара, док ће пренос имовине на Војводину над ДП „Гас„, Петровардинском тврђавом, рудником „Ковин„ и бројним легатима уследити у наредном периоду када се за то обезбеде сви правни услови.

– Током интензивних консултација које водимо у Влади Србије већ неколико недеља, утврђено је да је имовина Новосадског сајма и РТВ-а, изузев емисионих стубова о којима се још разговара, неспорна с правног становишта, као и део имовине ВАНУ. И то ће прво бити пренето Војводини уредбама Владе у првој половини фебруара. Преостало је да се прикупи још нека документација – рекао је Костреш.

По његовим речима, за пренос власништва над осталом имовином биће потребно нешто више времена да би се обезбедили неопходни услови. Навео је да се за пренос имовине ДП „Гас„ из Новог Сада чека окончање судског спора који је држава покренула пред Привредним судом у Новом Саду да би се та имовина из друштвене пренела у јавно власништво.

Кад је реч о руднику „Ковин„, како је додао, треба сачекати да се оконча процес приватизације који је раније покренут над делом имовине тог рудника, након чега ће остатак имовине бити пренет АП Војводини, те да се такође још увек договара о преносу власништва над Петроварадинском тврђавом, где се утврђује којим уделом власништва располаже град Нови Сад, колико је имовине уступљено на коришћење приватним лицима, шта чини војну имовину...

Иначе, на основу договора између Цветковића и Чанка, Скупштина Србије прихватила је амандман Лиге којим је предвиђено да се посебним уредбама Владе шест месеци по ступању на снагу овог прописа утврди право власништва АПВ и над наведеном имовином, која, иначе, није експлицитно била наведена у самом Закону.

Антрфиле : Модели за ВАНУ


– Још увек се разговара и о моделу враћања имовине ВАНУ и мислим да ту постоје два решења: или да им се врате старе просторије, или да се ВАНУ обештети.

Пошто у сваком случају желимо да искључимо било какве тензије, а с обзиром на то да је у старим просторијама ВАНУ смештен огранак САНУ, мислим да је реалније да ВАНУ добије обештећење, односно нови пословни простор – оценио је Костреш.

Б. Д. Савић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси