Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За интервју пола милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 01. 2012.

Извор: Вечерње новости

За интервју пола милиона

Опозиција прозива градоначелника Смедерева за расипање новца из буџета



У општој немаштини градоначелник Смедерева за свој интервју недељнику НИН, платио је готово пола милиона динара. Осим што је недопустиво скуп, интервју је и незаконит. Рачун за ову медијску услугу плаћен је без уговора и поступка јавне набавке, пише у извештају државне ревизорске институције.

Крајем августа 2010. године, смедеревски буџет олакшан је за интервју првог човека плаћен тачно 467.280 динара. Опозиција је жестоко испрозивала градоначелника за ово расипање, спочитавајући да, на пример, није дат ни динар за парове који не могу да имају децу.

- Новцем којим је градоначелник себи платио интервју у НИН-у могла је да се плати вантелесна оплодња за два смедеревска пара - каже председник одборничке групе ДСС Саша Радосављевић.

Градоначелник, међутим, сматра да је реч о малим парама за велику рекламу.

- НИН је сачинио презентацију локалне самоуправе на четири стране. Биле су договорене две стране по цени од 100.000 динара без ПДВ, по страници. Али, показало се да је због броја тема, било потребно више простора. То је била презентација спортске хале, базена, Тврђава театра. Они кажу, ако НИН није објавио, није озбиљно. То је маркетинг, али је било много изврсних коментара у дипломатским круговима, амбасадама, министарствима. Град би требало да је поносан на тај текст - каже за „Новости“ Предраг Умичевић.

Градоначелник, међутим, не објашњава да ли је ово издвајање из буџета по закону. У извештају Државне ревизорске институције пише да рачун није потписало одговорно лице и да нема писаног доказа која је услуга обављена, временски период и начин извршења, што је супротно Уредби о буџетском рачуноводству.

За услуге информисања јавности, са НИН-ом није закључен уговор. Услуга информисања од 467.280 динара обављена је без поступка јавне набавке, што је супротно члану 20. Закона о јавним набавкама. Плаћање је извршено супротно Закону о буџетском систему, пише у извештају.

Прошле године рекламирање Смедерева и политичара у медијима грађане је коштало 30 милиона динара.

Антрфиле: Медији

РАДИО Смедерево и „Наш глас“ нису добили ни динара буџетског новца у 2011. али је градоначелник свој интервју НИН-у платио више него што износи цео месечни платни фонд „Нашег гласа“ - каже Горо Реџић, директор ових медијских кућа у приватном власништву.

Ј. Илић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси