Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мађари против премијера: Орбан преузео медије и заводи диктатуру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 01. 2012.

Извор: Прес

Мађари против премијера: Орбан преузео медије и заводи диктатуру

Масовни протести у Будимпешти. Донет устав који је немогуће променити.



Будимпешта - Присталице опозиционих мађарских странака и активисти невладиних организација протестовали су у понедељак у Будимпешти због ступања на снагу новог устава, за који тврде да је недемократски и да пружа много већа овлашћења влади премијера Виктора Орбана.

Протесту под слоганом „Биће поново република“, јер је новим уставом дефинисано да се држава више не зове Република Мађарска већ само Мађарска, присуствовало је неколико десетина хиљада људи, а према тврдњама организатора око 100.000 људи.

Бескућници и фетус

Демонстрације су одржане испред зграде Државне опере, где су државни функционери на челу са премијером Орбаном, у то време присуствовали гала прослави поводом усвајања устава. Демонстранти су носили пароле с натписима „Доста је било“, „Орбанова диктатура“ и „Ово је Орбанистан“.

Представници опозиције истакли су да је нови устав скројен по мери владајуће партије.

- Усвојеним изменама појачава се политичка контрола над медијима, правосуђем, централном банком и верским заједницама. На сваким будућим изборима предност ће имати странка Фидес премијера Орбана - кажу представници опозиције.

Међу примедбама које су изнели представници НВО јесу и увођење доживотне затворске казне затвора за најтежа кривична дела, и то без могућности помиловања.

- Нови устав је пун бесмислица. Донет је закон по којем бескућници могу да заврше у затвору. Уставом је заштићено и право на живот фетуса од тренутка зачећа. То представља почетак стварања правног основа за забрану абортуса - сматрају они.

Представници опозиције посебно истичу да нови устав представља удар на слободу медија. Наиме, према новим одредбама, Радио-телевизија Мађарске и новинска агенција МТИ уједињени су у једно тело, које надзире Веће за медије.

Опозиција тврди да то тело води Орбанов блиски сарадник и да је премијер на тај начин потпуно загосподарио медијским простором.

- Завршено је са слободом медија. Једини опозициони радио Клуб радио остао је без фреквенције. Сада ће Орбанова странка сервирати само информације које јој одговарају - оптужују опозиционари.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, каже за Прес да је напад мађарског председника владе Виктора Орбана на слободу штампе, који се догодио прошле године у Мађарској, наишао на врло млак отпор у Бриселу.

ЕУ није гаранција

- Показало се, исто као и у Србији, да се слободе и грађанска права морају бранити и одбранити код куће и да то нико не може да уради уместо вас. Чланство у ЕУ није само по себи гаранција да ћете живети у демократији, ако сте на власт довели људе који се не придржавају демократских стандарда. Бриселу је и у овом моменту важније да натера Орбана да поштује независност централне банке, него да медијима да слободу. Што се Србије тиче, Бриселу је важније да од власти добије уступке око Косова, него да натера Београд да обезбеди плурализам у медијима - каже Љиљана Смајловић.

Аналитичари у Будимпешти објашњавају да су критичари новог устава свесни да је у скоријој будућности промена највишег правног акта у Мађарској готово немогућа.

- За промену устава потребна је двотрећинска већина у парламенту. Тренутно ту већину има странка Фидес премијера Орбана. Тешко је очекивати да ће у наредној деценији двотрећинску већину успети да оствари било која опозициона партија - кажу аналитичари.

Антрфиле: Спорне одредбе устава које су изазвале гнев

Увођење доживотне казне затвора за најтежа кривична дела, без могућности помиловања.

Челници Социјалистичке странке (бивши комунисти) ретроактивно су проглашени одговорнима за комунистичке злочине почињене до 1989. године

Експлицитно се спомиње Бог: „Нека Бог благослови Мађаре“

Број верских заједница које имају право на државне субвенције смањен је са 300 на 14

Мандат најважнијих државних челника у привреди, правосуђу, полицији и војсци продужен је на девет или 12 година

ПДВ је повећан са 25 на 27 одсто, по чему је Мађарска рекордер у ЕУ

Донет је закон по којем бескућници могу да заврше у затвору.

Бранислав Ћукић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси