Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Усвојен Закон о киноматографији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2011.

Извор: Дневник

Усвојен Закон о киноматографији

Београд - Скупштина Србије усвојила је данас Закон о кинематографији, који би требало да створи оптималне услове за развој кинематографије у Србији у складу са актуелним друштвено-економским приликама и технолошким развојем.

Законом, који је добио подршку 123 посланика, утврђено је да стручне послове у области кинематографије обавља Филмски центар Србије, који ће спроводити конкурсе за суфинансирање филмова, а поред буџета предвиђени су и други извори - од претплате за РТС, накнаде коју емитери плаћају Републичкој радиодифузној агенцији, као и накнаде телекомуникационих оператера...

Тако ће Филмски центар убудуће добијати 20 одсто средстава које наплаћује РРА, 10 одсто које наплаћује РАТЕЛ и 1,5 одсто од остварене месечне претплате РТС, што је изазвало противљањење РРА, АНЕМ-А, НУНС-а и УНС-а.

Филмски центар Србије стиче законско утемељење као установа културе, која ће обављати стручне послове у области кинематографије, а радиће у складу са законом којим се уређују јавне службе.

Тај центар ће подносити Министарству културе годишњи извештај о свом раду као и о стању у кинематографској делатности.

Током дебате о том закону у Скупштини Србије ресорни министар Предраг Марковић рекао је да се држава према кинематорграфији односи као према приоритетној делатности, као и да би нова решења требало да обезбеде подстицање домаће кинематографије и утврди јединствену евиденцију о кинематографским делатностима.

Такође, како је објаснио, циљ је и подстицање филмског програма, заштита малолетника и забрана дискриминације, подстицања насиља и вређања људског достојанства у кинематографији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси