Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС одузима награду Њуз.нету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2011.

Извор: www.bizlife.rs

УНС одузима награду Њуз.нету

Како Bizlife незванично сазнаје, сатиричном интернет сајту Њуз.нет биће одузета годишња награда Удружења новинара Србије (УНС) која му је додељена јуче у Београду.

Разлог томе је прилог у Дневнику 2 на РТС-у у коме је наглашено да је један од одлучујућих фактора за добијање награде била вест о ајкули и Србину која је пренешена у великом броју страних медија. Наиме, после прилога на националној телевизији дошло је до великог броја пријава од стране грађана, који су тврдили да је вест о ајкули и Србину објављена још 2010. године, што овај сајт избацује из конкуренције за награду. Награде су биле додељиване само за достигнућа у текућој години.

„УНС је направио превид у случају Њуз.нета. Када смо размишљали о додели награде, нисмо имали никакве двојбе да ће она отићи у руке новинарима овог сајта, али када се спорни извештај појавио у медијима и када смо добили информације од грађана и неких ревносних колега, нисмо хтели да се оглушимо о статут УНС-а, па ћемо награду морати да доделимо неком другом,“ рекла је Љиљана Смајловић, председник ове организације.

Могућност да им се одузме награда затекла је редакцију Њуз.нета у неверици. Најемотивније ову одлуку је примио Виктор Марковић, један од новинара, који је ципелом гађао преносиоца информације, а затим написао нову лажну вест за сајт коју је из протеста решио да никад не објави. „Ово је једна велика неправда, али наш правни тим урадиће све што је потребно како би се награда вратила у наше витрине,“ рекао је нешто смиренији Марко Дражић, Марковићев колега.

Како Бизлифе сазнаје, из добро обавештених извора у УНС-у, постоји могућност да се Њуз.нету ипак некако надокнади претрпљена душевна бол за одузимање награде, па су тако у опцији могућност да се сатиричном сајту додели специјална „УНС плус“ награда за животно дело или да се накнадно уведе награда „Best web by Miss Yu“, коју би им уручила Весна де Винчи.

Ова вест је, наравно, измишљена. Ово је наш начин да честитамо колегама са Њуз.нета, једином интернет сајту који је ове године добио награду УНС-а. Честитамо и Удружењу новинара Србије које је препознало интернет као један од начина информисања.

М.М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси