Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колега новинара Пантића из Јагодине: Милан је убијен због писања о приватизацији цементаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 06. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Колега новинара Пантића из Јагодине: Милан је убијен због писања о приватизацији цементаре

„Припрема за приватизацију цементаре Нови Поповац у Параћину се показала као разлог за убиство Милана Пантића, јер је његово писање било велика препрека за послове. Саму цементару је у то време контролисао врх државе и представници државе који су бии у органима управљања су могли да одлучују о тој приватизацији, нико са локала“, рекао је за Н1 Бранислав Јовановић новинар и колега Милана Пантића.

Милан Пантић је био новинар и само то, није постојала никаква могућност да се о њему каже било шта друго да би се могло рећи да постоји нешто друго зашто је убијен, наводи Бранислав Јовановић, новинар и колега покојног Пантића и додаје да је Милан „живео за новинарство, за објављену вест и реакцију на вест“ јер су, како је рекао „његови текстови били оштри и то је на крају резултирало његовим убиством“.

„Неко је тада, у то време проценио да може несметано да убије једног новинара који му је стао на пут и чија је јавна реч била претешка за његове интересе и да 23 године после тога још увек избегава правду. Нећемо дозволити да све падне у заборав јер убице и налогодавци морају угледају лице правде“, рекао је у емисији Неwснигхт Јовановић.

Он је истакао да Пантић није био човек „комбинација“, већ професионалац који је савршено радио свој посао.

„Јако је тешко радити у малом граду, бити тако оштар новинар на перу, и да браните од притисака. Милан је стално због писања примао претње, звонили су му на врата стана незадовољни што је објавио неки текст и он је све то издржао и мислио је да ће његов професионални имиџ бити гаранција да ће наставити да ради. Он је ударио темеље професионалног односа према новинарству и данас има јако мало таквих новинара“, истакао је Јовановић.

Пре формирања Комисије за истраживање убистава новинара, каже Пантићев колега, је било много лутања.

„Прича се да ни увиђај није урађен ваљано, да су многи материјални докази изостали, да нису обављени разговори са комшијама пријатељима. После тога је формирана је нова радна група коју је водио Драган Кецман и која је кренула у нова истраживања. То је тада био сизифов посао. Они су завршили свој посао, све што су могли, а нова Комисија за истраживање убистава новинара и Веран Матић су све то дигли на један виши ниво. Послали су све Вишем тужилаштву у Јагодини, податке о томе ко га је пратио, ко га је пратио викенд пре убиства у његовом селу, ко су налогодавци ко извршиоци. Истрага и даље тапка у месту, вероватно се инсистира на још доказа. Тражило се и да случај преузме Тужилаштво за организовани криминал, а њима је требало годину и по дана да одговоре да то није у њиховој надлежности и предмет врате у Јагодину“, објашњава новинар Јовановић.

Међутим, додаје да је рад Комисије за истраживање убистава новинара пун погодак, као и да је њихов притисак добра ствар.

„Тужилаштво мора да ради без притисака, и ако се покаже тачним да се знају имена налогодаваца и извршилаца то заврши како треба. А припрема за приватизацију цементаре Нови Поповац у Параћину, показало се, да је то био разлог за Миланово убиство. Његово писање о томе је било велика препрека за послове. Саму цементару је у то време контролисао врх државе јер је било државно предузеће и представници државе који су бии у органима управљања су једини могли да одлучују о приватизацији цементре, нико са локала“, закључио је Бранислав Јовановић.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

15.06.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 14:10

Hmmm...

Nisam baš ubeđen. Tipujem na drugu firmu i sasvim drugu družinu. Nego dobro, kolega Bane ima pravo na svoje mišlenje. Kao i svi mi!

Одговори
сре

12.06.

2024.

Ранко Милосављевић [нерегистровани] у 19:34

Нагађање и замајавање равнодушне јавности

Раније се помињала пивара, сада цементара!
Заиста, јадно!
Зашто Комисија на челу са Вераном Матићем не поднесе оставку?
Дакле, ова држава није у стању са свим њеним службама и министарствима силе да открије ко је убио једног човека, у овом случају Милана Пантића из Јагодине. А шта каже син покојног Пантића? Да ли је истина да су га још одавно запослили у МУП-у у Београду?

Ранко Милосављевић

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси