Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подржавамо да запослени буду већински власници и нудимо финансијску помоћ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2010.

Извор: Дневник

Подржавамо да запослени буду већински власници и нудимо финансијску помоћ

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић о судбини листа „Дневник”



Поводом најаве у неким медијима да ће Влада Војводине на својој јучерашњој седници заузети став о понуди немачког медијског концерна ВАЦ да свој већински удео од 55 одсто власништва у предузећу „Дневник Војводина прес“, које издаје лист „Дневник“, поклони радницима тог предузећа, председник Владе АПВ Бојан Пајтић за наш лист каже да се на јучерашњој седници о томе није расправљало, али да постоји став о овој понуди ВАЦ-а.

– Ми смо заузели став и пре ове седнице, још пре неколико дана, и очекујем да је тај став већ и пренет представницима синдиката и руководства „Дневника“. Покрајинска скупштина пренела је оснивачка права над свим гласилима на језицима националних заједница у стопроцентном износу на националне савете и сигурно да нема никаквог разлога да буде против тога да 55 одсто акција припадне запосленима „Дневника“, односно онима који производе и који су носиоци активности у тим новинама – каже Пајтић, и појашњава да је ово његов став као председника Владе и ресорне потпредседнице, као и став људи из Холдинга „Дневник“ с којима су разговарали.

– Наша иницијатива и наш предлог за употпуњавање овог аранжмана је да Влада Војводине у наредне две године месечно обезбеђује пет милиона динара да би се обезбедио квалитет тих јединих дневних новина на српском језику у Покрајини. Тиме би се дала подршка и квалитету рада и квалитету живота запослених у листу „Дневник“, јер знамо да је стандард прилично низак. Осим тога, нудимо један аранжман који ће заштити запослене, а то је да у наредних десет година не буде промета акција јер не желимо да се сутрадан тих новина дочепа неко из криминогених кругова, или неки власници сумњивих капитала, што смо до сада виђали.

Бојан Пајтић указује и на то да је „природан део аранжмана“, да би се обезбедила даља уска сарадња и даља подршка новинама, да се обезбеди оно што су и досадашња минимална права Покрајине као оснивача, а то је да предлагаже заменика директора, односно главног и одговорног уредника листа „Дневник“, што је иначе нешто што се подразумева с обзиром на то да је право Покрајине на 45 одсто власништва.

– Дакле, предложили смо неке допунске мере које ће омогућити „Дневнику“ да стане на ноге у финансијском смислу, запосленима да боље живе и мере које ће омогућити да се сутра тих новина не дочепа неко ко не би требало, односно да у наредних десет година не буде промета акција, а да право прече куповине има Покрајина. Нама највише одговара да запослени и остану власници акција, али ако би сутра неко желео да своје акције пусти у промет, да заштитимо новине. Мислим да је и „Дневнику“ важно и да се стандард побољша и да се оствари та врста сарадње о којој сам говорио јер имамо и законску обавезу да рад покрајинских органа буде јаван. Нема ничег логичнијег и природнијег него да се та јавност обезбеди и преко новина које имају војвођански карактер и које су дневне, тако да у том смислу имамо не само формално оправдање да дамо финансијску подршку „Дневнику“ него и формалну обавезу да обезбедимо да наш рад буде доступан јавности.

Антрфиле : Зашто да не?

– Ми не желимо запосленима да оспоримо право на 55 одсто учешћа јер су они били носиоци развоја листа и највише су у тај лист дали. У овој земљи смо имали и такве приватизације где је запосленима додељиван део власништва над предузећем па зашто то не би био случај и у „Дневнику? – истиче Бојан Пајтић.
Весна Чекић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси