Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Национални фото конкурс „Спорт у фокусу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

16. 07. 2024.

Извор: ЕУ могућности

Национални фото конкурс „Спорт у фокусу“

Делегација Европске уније у Србији, у партнерству са Француским институтом у Србији, Олимпијским комитетом Србије, Параолимпијским комитетом Србије, Политикиним забавником и Еразмус студентском мрежом Србија организују конкурс „Спорт у фокусу“ за најбољу фотографију Србије чија је тема спорт. Конкурс је инспирисан Олимпијским и Параолимпијским играма у Француској 2024.

Услови учешћа на конкурсу су следећи:

Учешће на конкурсу је бесплатно. Конкурс је отворен за све грађане старије од 15 година са боравиштем у Србији* (за све грађане који нису пунолетни, потребна је писмена сагласност родитеља);

фотографије које су настале у Србији, али нису старије од три (3) године;

фотографије које су настале у Француској, током Олимпијских и Параолимпијских игара 2024.

* Позив за учествовање на конкурсу не важи на Косову. Ово не доводи у питање позиције у вези тренутног статуса Косова или одређивање његовог коначног статуса према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Рок за пријаве:

Фотографије треба слати у периоду од 15. јула 2024. до 30. септембра 2024. године, на електронску адресу takmicenje@euinfo.rs. Фотографије послате након наведеног рока неће бити узете у разматрање.

Тема фотографија:

Тема конкурса је спорт, инспирисан Олимпијским и Параолимпијским играма у Француској 2024. године.

Оцена жирија:

Жири ће наградити три најбоље фотографије и изабрати 17 фотографија које ће бити изложене заједно са победничким фотографијама. Одлука жирија је коначна!

Дигитално обрађене фотографије, као и фотографије нагог тела које на било који начин објективизују жену и мушкарца, или малолетних особа, као и женско и мушко тело неће бити узете у обзир!

Победничке фотографије са ранијих такмичења и фотографије старије од три године ће такође бити дисквалификоване.

Учесници чије фотографије приказују малолетне особе морају имати писмену сугласност родитеља приказане малолетне особе/особа.

Пре објављивања победника на интернет страницама Делегације Европске уније у Србији, они ће бити обавештени о исходу конкурса путем електронске поште. Награде су ваучери за куповину електронске опреме у вредности од:

1.000 евра (прва награда)

500 евра (друга награда)

300 евра (трећа награда)

Промоција фотографија:

Двадесет најбољих фотографија (укључујући и три награђене) биће одштампано и изложено у Европској кући у Београду (угао Змај Јовине и Кнез Михаилове улице) почетком новембра 2024. готографије ће такође бити изложене у Нишу и Новом Саду. Првонаграђена фотографија биће објављена у Политикином забавнику.

Уколико немате професионални фото-апарат, жири ће узимати у обзир и фотографије начињене мобилним телефоном.

Максималан број фотографија по учеснику/учесници је пет (5). У обзир долазе фотографије у боји, као и црно-беле, у дигиталном формату (поднете путем горе наведене електронске поште), док штампане фотографије и фотографије у панорама формату неће бити узете у разматрање. Имајте у виду да је врхунски технички квалитет пресудан како би фотографија добила награду. Минимална резолуција фотографија у дигиталном формату: 6 мегапиксела (резолуција 3,000 x 2,100 пиксела). Фотографије у дигиталном формату треба слати као:

„фајл високе резолуције“: jpeg формат највишег квалитета (нпр. сачуван у Adobe Photoshop-у, квалитет нивоа 12);

Назив фајла мора садржати име фотографа те назив и број фотографије (1-5)
(пример: ПетарПетровиц_ИмеФотографије_МестоФотографисања_1.јпг).

Поднесак – списак фотографија у формату попут pdf или worf (види поглавље 7).

Списак фотографија:

Поднесци морају да садрже списак фотографија на енглеском или српском језику; списак са основним информацијама о поднетим фотографијама мора бити достављен у засебном документу, попут ПДФ фајла. Осим имена и презимена, адресе електронске поште и адресе пребивалишта фотографа, назива и броја фотографије (1 до 5), овај списак мора садржати и детаљан опис фотографије укључујући следеће информације: датум када је фотографија направљена, фотоапарат и објектив који су коришћени, локацију, кратак опис теме и даље информације попут експозиције, доба дана, окружења, атмосфере, итд.

Дигитална обрада:

Високо вреднујемо фотографије које нису дигитално побољшане; зато су забрањене фотографије које су накнадно обрађене.

Дозвољена је употреба стандардних процеса обраде фотографија (нпр. тонска вредност, контраст, осветљеност, боја, интензитет, температура светлости), минимално чишћење фотографија (попут уклањања прашине и мрља са сочива), те изрезивање фотографија, под условом да се не мења оно што је на фотографији. Претерано изрезивање фотографија може знатно смањити резолуцију. Другим речима, оно што је снимљено у датом тренутку мора бити верно приказано на фотографији.

Вишеструка експозиција је дозвољена само ако су фотографије направљене на истом месту у минималном временском размаку. Композиције неколико различитих фотографија или материјали преузети из различитих фотографија, “sandwich” фотографије, те фотографије које су на било који начин састављене из више слика (попут технике ХДР, припојене панораме итд) биће дисквалификоване.

Накнадно додавање или брисање људи, нежељених елемената, итд, са фотографија такође није дозвољено. Организатори задржавају право да од фотографа затраже РАW Када су у питању награђене фотографије, ово ће бити обавезно као доказ аутентичности, као и за штампу. Све послате фотографије не смеју да садрже ознаке, потпис, иницијале, оквире, бордуре, логотипе или било коју другу референцу коју је учесник сам додао.

Дигиталне фотографије слати на takmicenje@euinfo.rs. Максимални број фотографија по учеснику је пет (5) са пратећим списком фотографија.

Ауторска права, обавезе и објављивање. Аутори фотографија морају бити носиоци права на фотографије пријављене на конкурс.

Фотограф задржава ауторска права на фотографије у сваком тренутку, а његово/њено име ће бити исписано уз фотографију сваки пут када је фотографија објављена. Пријавом на конкурс, учесници дају организатору право на бесплатно коришћење фотографија у следеће сврхе:

Изложбе које се организују у оквиру конкурса, а на којима су изложене награђене фотографије и до 17 фотографија проглашених за најбоље;

Објављивање фотографија у електронским публикацијама организатора и на њиховим интернет страницама;

Коришћење фотографија у сврху оглашавања изложби, како у публикацијама организатора тако и у штампи;

Коришћење фотографија у сврху промоције спорта.

Заштита података:

Податке о такмичарима користи организатор у административне сврхе. Са трећим странама (нпр. часописима), подаци ће бити размењивани само у сврхе извештавања о или објављивања победничких фотографија. Учесници учешћем у конкурсу пристају на поменуте услове.

Права на фотографије не могу полагати агенције или издавачи. Организатори не прихватају никакву одговорност за потраживања трећих страна као ни за оштећење или губитак фотографија.

Жири:

Жири се састоји од седам (7) чланова и чине га:

Андреј Исаковић, фотограф Агенције Франс-Прес

Олимпијски комитет Србије (представник)

Параолимпијски комитет Србије (представник)

Француски институт у Србији (представник)

Александар Келић, Факултет примењених уметности у Београду

Игор Рилл, Политикин забавник

Еразмус студентска мрежа Србија (представник)

Молимо вас прочитајте детаље о одрицању од одговорности пре слања фотографија:

Овим потврђујем да фотографија/фотографије коју/које пријављујем на конкурс „Спорт у фокусу“ јесте моје оригинално дело и да нико не полаже ауторска права на њега те да ако полаже, да сам ја њихов једини носилац. Ову фотографију/фотографије прилажем као израз сопствене креативности и разумем да ће она бити објављена као моје оригинално дело са мојим ауторским правима. Разумем да ће моја пријава бити предмет разматрања пре него буде прихваћена на конкурс. Уколико је моја фотографија увредљива, на вештачки начин побољшана, уколико представља студијску фотографију, анимацију или је ниског квалитета, разумем да може бити дисквалификована.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси