Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Позив новинарима да се укључе у програм „Пулс Европе“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

03. 07. 2024.

Извор: НУН, ЕУ могућности

Позив новинарима да се укључе у програм „Пулс Европе“

ЕУ пројекат “Пулс Европе – медијске посете ЕУ” позива новинаре електронских, штампаних и интернет медија у Србији да се пријаве за учешће у програму медијских посета земљама ЕУ, Западног Балкана и Источног партнерства који ће бити организован у периоду април 2024 – децембар 2024. године.

„Пулс Европе – медијске посете ЕУ” финансира Европска унија; пројекат спроводи конзорцијум који предводи Гете институт у сарадњи са Независним удружењем новинара Србије (НУНС) и Центром за културну деконтаминацију (ЦЗКД).

Пројектом управља Делегација ЕУ у Републици Србији. Општи циљ пројекта је да повећа међу грађанима Србије свест, знање и разумевање процеса приступања Србије Европској унији, преговарачког процеса са ЕУ, као и да представи примере добре европске праксе. Како би се то постигло, пројекат “Пулс Европе – медијске посете ЕУ” ће за медије у Србији организовати посебно припремљене посете земљама Европске уније, међународним организацијама и другим земљама/регионима Западног Балкана.

На тај начин, медији и њихови новинари ће имати прилику да практикују истраживачко извештавање о процесу европских интеграција и његовом утицају на свакодневни живот грађана, између осталог и тиме што ће бити у прилици да направе упоредну анализу најбољих европских пракси са напорима у Србији да се спроведу реформе.

Пројекат је започео у фебруару 2020. године и након првог циклуса активности који је трајао до децембра 2022, у новој фази наставља да организује индивидуалне и групне медијске посете.

Позив за учешће је отворен за све медије у Србији под следећим условом:

Само медији који извештавају на српском језику и обраћају се публици у Србији, који поштују Етички кодекс као и међународно признате стандарде професионалног и етичког новинарства могу да учествују. Ово се посебно односи на вредности и стандарде који су у вези са истинитошћу, тачношћу, поштењем, интегритетом, независношћу, хуманошћу, одговорношћу и независности.

У организовању групних медијских посета, пројекат упућује медијима позиве за учешће. Групне медијске посете биће организоване појединачним земљама – чланицама ЕУ, као и Западног Балкана, Источног партнерства (Азербејџан, Белорусија, Јерменија, Грузија, Молдавија и Украјина) и Великој  Британији.

За индивидуалне медијске посете, током којих новинар/ка путује самостално, неопходно је послати попуњен пријавни формулар који садржи предлог теме коју планира да обради током медијске посете. Пријавни формулар је доступан ОВДЕ. Из логистичких разлога, индивидуалне медијске посете биће организоване само земљама – чланицама Европске уније и Западног Балкана.

ИНДИВИДУАЛНЕ МЕДИЈСКЕ ПОСЕТЕ – од новинара се очекује да:

Поднесу предлог теме коју желе да обраде током једне медијске посете, са списка сектора који ће пројекат покрити током периода важења Позива за учешће.

Кроз пријавни формурал поднесу нацрт предлога разраде теме/синопсис прилога који планирају да ураде током једне медијске посете (уз навођење инсититуција, пословних удружења или других организација које сматрају релевантним, као и листе предложених саговорника).

Имају солидно познавање енглеског језика које им омогућава да без помоћи преводиоца самостално раде прилоге у иностранству;

У својим прилозима повежу тему коју обрађују са преговарачким поглављем коме тема припада и да прикажу како је та област/тема уређена у Србији;

Добију сагласност надлежног уредника за учешће у програму, односно да могу да пословно путују у иностранство;

Обавесте пројектни тим након што је њихов текст/прилог објављен/емитован.

Избор предложених тема и новинара вршиће независни Одбор за селекцију, најкасније три недеље након што је пријава послата.

Пројекат “Пулс Европе – медијске посете ЕУ” покриће све путне трошкове, трошкове боравка новинара, као и оне који су у вези са новинарским радом у иностранству. Уколико је потребно, пројекат ће изабраним учесницима пружити помоћ у припремној фази, подршком у проналажењу саговорника или успостављањем контаката са институцијама (у Србији и у земљама ЕУ).

СПИСАК СЕКТОРА

Пројекат је као приоритетне секторе у периоду који покрива Позив за учешће одабрао следеће:

Владавина права и основне слободе (обухваћене преговарачким поглављима 23 и 24);

Борба против дезинформација;

Дигитална трансформација медија, утицај вештачке интелигенције на традиционалне медије;

Борба против корупције и организованог криминала;

Социјална правда;

Економија ЕУ: критеријуми конвергенције;

Политике антидискриминације;

Зелена агенда.

Како се пријавити:

Пријавни формулар је доступан на следећем линку: https://docs.google.com/document/d/1-okzB-s9C4_23cWMQyaHm-BXcC9PLB_o/edit . Попуњене пријаве (на српском језику) треба послати на следећу адресу: office@mediatrips.eu.

Процедура избора: о пристиглим пријавама одлучиваће независни Одбор за селекцију који чине 3 представника конзорцијума (по један из Гете института, НУНС-а и ЦЗКД-а) као и два независна члана. Делегација Европске уније у Србији ни на који начин није укључена у процедуру избора.

Листа земаља којима ће медијске посете бити организоване укључује, осим земаља чланица ЕУ и земаља региона Западног Балкана, и Велику Британију као и земље Источног партнерства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси