Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и НУНС: Обазриво са извештавањем о самоубиствима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2010.

Извор: Политика

УНС и НУНС: Обазриво са извештавањем о самоубиствима


Да ли и на који начин извештавати о нечијем самоубиству или покушају самоубиства вечита је новинарска дилема. Због објављивања таквих вести медији су често оптуживани да инспиришу друге људе на сличан поступак.

– То су догађаји који се тешко скривају. Зато медији када јављају о таквом догађају морају да воде рачуна да ту особу не учине препознатљивом, односно да објављују само иницијале, а на фотографијама да замагле лик – казао је за „Политику” Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије и навео нордијске земље као изузетак, односно као пример друштва у којем постоји правило да самоубиство није вест.

– То је ствар њихове медијске традиције. Ипак, не постоји земља у свету која не обавештава када нека јавна личност одузме себи живот. Само у том случају открива се пуно име и презиме – рекао је Брајовић и нагласио да новинари, приликом извештавања, треба да се клоне глорификације жртве и детаља трагедије.

Светозар Раковић, генерални секретар Независног удружења новинара Србије, наглашава да, с обзиром на то да је реч о изузетно осетљивим темама, треба бити веома обазрив.


– Новинар мора имати на уму да је у питању нечија драма. Поред тога што се не би смело објављивати име и презиме особе које је себи одузела живот, или покушала да то учини, мора се водити рачуна и о томе колики простор таква информација заузима – објаснио је Раковић.

Он такође сматра да се идентитет самоубице сме објављивати само када је реч о јавним личностима. У том случају, како каже Раковић, реч је о догађају од јавног значаја, нарочито ако су у питању политичари.
В.М.Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси