Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градоначелник Зајечара ограничава слободу информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2010.

Извор: Политика

Градоначелник Зајечара ограничава слободу информисања

Бошко Ничић забранио локалним функционерима да дају изјаве поручивши да ће новинарима одговарати преко повереника за информације




Новинарска удружења протестовала су јуче због поступка градоначелника Зајечара Бошка Ничића који је, како наводе, забранио свим директорима јавних предузећа и јавних установа у граду да дају изјаве за медије без његове претходне сагласности.

 Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић је у писму градоначелнику Зајечара Бошку Ничићу упутио „најоштрији протест” поводом тога.

„Запрепашћени смо Вашом наредбом на коју немате право ни по ком основу”, навео је у писму председник НУНС-а. Додаје се да је Законом о јавном информисању прописано да „нико не сме, ни на посредан начин, да ограничава слободу јавног информисања, нарочито злоупотребом државних или приватних овлашћења”.

НУНС у писму наводи да мандат који су грађани Ничићу „свакако не подразумева никакву цензорску надлежност”.

„Напротив, дужни сте да о свом раду редовно обавештавате јавност. У том смислу би се од Вас пре дало очекивати да утичете на све носиоце јавних функција у Зајечару како би одговорније и транспарентније радили свој посао. Овако, остаје нам да закључимо да сте свесно учинили супротно, злоупотребљавајући своју функцију и утицај”, пише у писму НУНС-а.

И Удружење новинара Србије осудило је поступак Ничића и упозорило локалне функционере у Зајечару да носиоци државних функција имају законску обавезу да свој рад учине доступним јавности и да одговарају на новинарска питања, свиђала им се она или не.

УНС је, такође, упозорио локалне функционере да уколико поштују наредбу градоначелника, крше законе државе Србије и грађанима ускраћују основно право на информисање. Градоначелник Зајечара Бошко Ничић одбацио је тврдње да је директорима јавних предузећа наредио да не комуницирају с појединим медијима без његове сагласности.

 „Нисам издао никакву (усмену) наредбу директорима, јер да сам то хтео да урадим, учинио бих написмено. То што ја са њима не желим да разговарам мој је лични став, а на сва питања која ми буду поставили написмено, биће им одговорено у законском року преко повереника за информисање”, рекао је градоначелник Зајечара. Према његовим речима, на то се одлучио јер су његове изјаве дате појединим медијима злоупотребљене.
Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси