Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Несебична преданост природи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2010.

Извор: Дневник

Несебична преданост природи


Удружење еко новинара „Еко вест“ и Војвођанска зелена иницијатива традиционално додељују признања новинарима, који су правременои истинито информисали јавност и својим радом дали допринос унапређењу и заштити животне средине и подизању еколошке свести.

Признање за новинарску храброст и доследност у области заштите животне средине за 2009. годину припало је новинарки из Апатина Софији Пуалић-Шперо, а признање за ширење еколошке мисли и подизање еколошке свести грађана додељује се новинарки РТВ „Ју еко“ у Суботици Сандри Иршевић.

Софија Пуалић-Шперо завршила је Факултет политичких наука-одсек журналистика у Београду. Радила је у савезној редакцији „Комуниста“ и „Гласу комуне“. Кроз три деценије бављења новинарством радила је као хонорарни сарадник свих великих редакција у Србији: „Вечерње новости“, „Данас“, „Младост“, „Београдски радник“. Сада ради за „Апатинске новине“, дописник је „Блица“ и Радио Новог Сада, сарадник „Војвођанског магазина“ и „Војвођанског еколошког магазина – ВЕМ“. Добитница је награде за новинарство „Јаша Томић“ коју додељује Друштво новинара Војводине.

Еколошке теме су у жижи њеног интересовања још од осамдесетих година, када су ницали први еколошки покрети. Осим писања, она активно учествује у раду еколошког покрета „Плави Дунав“ и члан је Удужења еколошких новинара „Еко вест“.

Писање о еколошким темама често је ризично по новинарски дигнитет, нарочито ако се новинар бави конкретним проблемима, који задиру у поља интересних група као што је то урадила Софија Пуалић- Шперо. Она је покренула медијску кампањи која је спречила изградњу спалионице у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“ код Апатина, због чега је била изложена разним притисцима.

Од употребе загађујућих технологија за прераду сумњивог отпада, нажалост, није се одустало, али Софија каже да је никави притисци и претње неће спречити да настави борбу за чистију и здравију животну средну.

Сандра Иршевић је још као студенткиња почела да се бави новинарством у суботичком недељнику „Дани“. Након пет година година писања за локални лист почиње да ради у РТВ „Ју еко“, у информативном програму и као уредница и водитељка получасовне ТВ емисије „Лице Суботице“, која је посвећена екологији и заштити животне средине у локалној заједници. Била је дописница листа „Пресс“, а сада ради као дописница нашег „Дневника“, „Еколиста“, „ЕкоНЕЦ-а, „ВЕМ-а“ и сарадник је емисије о екологији и заштити животне средине Радио Новог Сада „Под стакленим звоном“. Учествовала је у бројним семинарима посвећеним едукацији новинара који се баве екологијом и заштитом животне средине. Чланица је Удружење еко новинара „Еко вест“ и Управног одбора Друштва новинара Војводине при УНС-у.

Протеклих година у сарадњу са Покретом горана Суботице организовала је многобројне акције на РТВ „Ју еко“ као што су : „Купите јелку са бусеном“, „Стоп пластичним кесама“, „Стоп амброзији“, „Да се зна ко коси, а ко не коси“, „Дрво генерације“, „Три дрвета за живот“ , „Пошумите Суботицу“ ...

Сандра је својим прилозима, кампањама, али и еколошким акцијама у којима је учествовала, умногоме допринела не само бољем информисању грађана о стању животне средине, него и утицала на подизање еколошке свети Суботичана и грађана Бачке.

Признања ће бити уручена на промоцији годишњег издања „Војвођанског еколошког магазина-2009.“ - електронског магазина за промоцију заштите животне средине, природних вредности, очувања и унапређења биодиверзитета и подизање свести јавности о потреби заштите животне средине у Војводини, који издаје Удружење „Еко вест“, уз помоћ Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој.

А. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси