Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У приватним рукама 50 медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2010.

Извор: Данас

У приватним рукама 50 медија


Београд - У Србији је у последњих шест година приватизовано 50 електронских и штампаних медија, док је 51 предузеће остало непродато, речено је Данасу у Агенцији за приватизацију.

Како наводе, рок за завршетак приватизације јавних, односно државних предузећа, не постоји, али се очекује да ће највећи број локалних медија бити приватизован током ове године. У Агенцији за приватизацију додају да је Влада усвојила закључак, којим се одлаже приватизација локалних електронских медија, који емитују програм на језицима националних мањина, док се не усвоје измене Закона о радиодифузији.

- Тренутно је прекинут поступак приватизације 39 медија на језицима националних мањина - наводе у Агенцији за приватизацију.

Наташа Вучковић-Лесендрић, помоћница министра културе задужена за медије, истиче за Данас да до краја марта очекује завршетак стратегије развоја медија, која ће указати на могућа решења проблема који су се појавили током приватизације.

- Недавно смо Европској комисији предали стратегију развоја медија, у којој се третира и процес приватизације медија. Надамо се да ће нам бити одобрена средства за овај пројекат, након чега ћемо на основу упоредне анализе тржишта других земаља и у Србији знати да ли је и на који начин овај процес примењив - каже Вучковић-Лесендрић и додаје да се очекује да комплетна студија буде завршена крајем марта.

Она наводи да су неке општине затражиле да поједини медији остану неприватизовани, односно да остану на општинском буџету.

- У Нишу је сакупљено 40.000 потписа грађана који су против приватизације Телевизије Ниш, а који су нам уручени крајем прошле године. Такође, Скупштина града Ниша донела је једногласну одлуку у прилог томе - напомиње наша саговорница.

Према њеним речима, током приватизације уочени су многи проблеми, па су тако одређени приватизовани медији отишли у стечај, као што је био случај са Ибарским новостима, док су други изгубили на квалитету. Вучковић-Лесендрић наводи да слични проблеми са локалним медијима постоје и у свету, па и у земљама ЕУ.

Мирољуб Радојковић, професор Факултета политичких наука, каже за Данас да процес приватизације локалних медија у нашој земљи указује на то да су ова гласила заправо „роба која нема купца“ и да влада „општа збрка“. Према његовој оцени, Министарство културе „не зна шта да ради по питању приватизације“ и зато „купује себи време правећи стратегију развоја медија“.

- У децембру је Агенција за приватизацију објавила трећу аукцијску продају 70 одсто друштвеног капитала четири локална медија, из Пирота, Крушевца, Деспотовца и Бруса, са више од 60 запослених, а њихова укупна цена износи око 220-230.000 евра, што је цена стана у Београду. Ови медији се продају будзашто и вероватно је да ни овог пута неће бити продати - објашњава Радојковић.

Он каже да „неке општине захтевају, наводно уз жеље грађана, да поједини медији остану неприватизовани, што доводи до спајања државе и медија“. Међутим, како додаје, када Србија буде ближе ЕУ, медији ће поново морати да се раздвајају од државе.

Антрфиле : Раскинуто 12 уговора


Већина медија у Србији, према подацима Агенције за приватизацију, приватизована је током 2007. и углавном им је омогућена куповина на рате. Од 50 продатих медија, у међувремену је раскинуто 12 уговора. Најчешћи купци локалних медија су физичка и правна лица из земље, док су само Радио Б92 и Победу из Крушевца купиле фирме из САД и из Бугарске.

Од хиљаду до два милиона евра

По највишој цени, односно за 2,169 милиона евра, продато је предузеће „Панчевац“, а међу скупљим медијима биле су и Ибарске новости из Краљева (897.000 евра), Суботичке новине (833.000 евра), Глас Подриња из Шапца (756.000 евра), Радио ТВ Подриње из Лознице (680.000 евра), Зрењанин (678.000 евра) и РТВ „М“ из Сремске Митровице (657.000 евра). За мање од 2.000 евра, продати су Слободна реч из Врања, Таковске новине из Горњег Милановца, Полимље из Пријепоља, Златарске новости из Нове Вароши, Радио Љубовија и Радио Обреновац.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси