Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Четири Београда у САД угостила новинаре из српске престонице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2009.

Извор: 24 сата

Четири Београда у САД угостила новинаре из српске престонице


Поред потраге за оснивачима градова, новинари из српске престонице желе да упознају и начин живота становника Београда у Америци...

Група новинара, предвођена Владимиром Јелићем, водитељем РТС-а, посетила је недавно Београд у Минесоти. Они ће наредних дана обићи још три града у Америци која носе име српске престонице и направити репортаже о њима, а надају се да ће сазнати и нешто о њиховим оснивачима.

Београд у Минесоти прва је станица новинара из Београда који ће у наредних 12 дана посетити још три Београда у Америци.

- Овде смо да пронађемо осниваче градова. Чуо сам да су они Срби - изјавио је познати српски водитељ Владимир Јелић за КСАX телевизију у Минесоти. Поред потраге за оснивачима градова, новинари из српске престонице желе да упознају и начин живота становника Београда у Америци.

- Занимљиво ми је да упоредим како живе људи у мом Београду и остала четири истоимена града у Америци. Да ли уопште постоје неке разлике? Желим да видим колико смо различити, а колико смо заправо исти - рекао је Јелић.

Београд у Минесоти допао се нашем познатом водитељу, али га је изненадило то што има само 700 становника.

- Мислим да ваш Београд има неку топлину и да је пријатан град. Када сам чуо да има само 700 становника, помислио сам како је то веома мали број. Наши градови су веома различити. Наш Београд је престоница Србије и броји близу два милиона становника - рекао је Владимир Јелић у интервјуу за КСАX, напомињући да српска престоница има богату историју.

Српски новинари имали су прилику да разговарају са градоначелником Београда у Минесоти, а он је стекао утисак да се његов Београд допао нашим новинарима.

- Иако је знатно мањи од града из ког они долазе, мислим да су уживали у нашем граду и његовим становницима. Постоје и ствари које су сличне са њиховим Београдом, а опет градови су тако далеко - рекао је Денис Бриглман, градоначелник Београда у Минесоти.

Следећа станица новинара је Београд у Монтани, Небраски и Мејну.

- Нисмо сами. Постоји Београд у Србији, али и четири у Сједињеним Америчким Државама - закључио је Владимир Јелић на крају интервјуа за КСАX телевизију.

Антрфиле :

Београд, Монтана


Град у Галтин округу са 5.728 становника. Добио је име по српској престоници у знак захвалности српским инвеститорима који су помогли у изградњи пруге која је некада туда пролазила. Важни спортски, али и други догађаји, одвијају се у „Београд центру за специјалне догађаје” са 4.800 места, који је уједно и терен „Пантера” школских рвачких, кошаркашких и одбојкашких тимова. Јесењи фестивал има дугу традицију и одржава се обично трећег викенда у септембру. Фестивал обухвата параду, сајам уметности и заната у Луис и Кларк парку.

Београд, Минесота


То је град у Стернс округу и има 750 становника, 316 домаћинстава и 183 породица. Део је подручја Светог Клауда. Кроз овај мањи град пролазе Пут 71, као и Минесота аутопут 55, и два су главна пута у том граду.

Београд, Мејн


То је град у Кенебек округу који има око 2.978 становника, 1.178 домаћинстава и 876 породица, али се његова популација удвостручи у току лета када се његови повремени становници врате са разних кампова. Тај град чине Северни Београд, Депо Београд и Београд језера, односно село. Земљу на којој се налази првобитно је поседовала компанија Плyмоутх. Фебруара 1796. године место је названо Београд по престоници Србије. Градом доминира језеро Грејт Понд, а његови становници углавном се баве пољопривредом, главна пољопривредна култура је кромпир. У град у току лета долазе и чувени писци Е. Б. Вајт и Ернест Томпсон.

Београд, Небраска


То је село у Ненс округу, а према попису из 2000. године има само 134 становника, што и не чуди с обзиром на то да се село простире на пола километра. Село Београд Има 63 домаћинства и 36 породица.

М. Јоксимовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси