Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У регистру 113 медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2009.

Извор: Политика

У регистру 113 медија


У недавно установљени регистар, од 161 пријављеног јавног гласила, према подацима Агенције за привредне регистре, до сада је уписано 113 штампаних и електронских медија, док је за остале поступак у току.

Како је 13. новембра истекао обавезан рок за пријављивање дневних листова, до сада у регистар је уписано 18, а регистрација једног дневног листа је у току.

Према подацима агенције, регистровани су дневни листови: „Политика”, „Спортски журнал”, „Данас”, „Преглед”, „Правда”, „Дневник”, „Грађански лист”, „Тимок” „Народне новине ”, „Магyар сзо”, „Курир”, „Глас јавности”, „Вечерње новости”, „Спорт”, „Прес дневне новине”, „Блиц”, „24 сата” и „Ало”. Т

им поводом Габријела Петковић Јовановић, пи-ар Агенције за привредне регистре, напомиње да је поступак уписа потпуно бесплатан и да медијске куће уз попуњену регистрациону пријаву треба да доставе и неопходну документацију.

За разлику од дневних новина које су имале рок за регистрацију од 30 дана, недељници и друга периодична штампа и електронски медији за испуњење ове обавезе имају 90 дана тачније до 13. јануара наредне године.

Судећи по подацима, добар број медијских кућа није чекао задњи час већ се регистровао на време. Медијски регистар уведен је летос изменама и допунама Закона о јавном информисању са намером да се утврди тачан број јавних гласила у земљи.

Како је евидентирање дневних листова завршено, могло би се закључити да у Србији тренутно излази 19 дневних новина, рачунајући и лист чија је регистрација у току.

Не треба заборавити да је законодавац прописао високе новчане казне за медије мимо регистра па чак и привремену обуставу излажења. Оснивачу нерегистрованог гласила прети казна за привредни преступ од једног до 20 милиона динара, а одговорном лицу код оснивача од двеста хиљада до два милиона динара.

М. Петрић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси