Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дозволе стижу до краја месеца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2009.

Извор: Блиц

Дозволе стижу до краја месеца


Један од симбола Београда, чувени Авалски торањ, добиће дозволу да почне са радом 27. новембра, а свечано отварање ће бити заказано убрзо после тога, потврђено је „Блицу" у Министарству за заштиту животне средине и просторно планирање.

- Све контроле су обављене и сигурно је да ће Авалски торањ до 27. новембра добити употребну дозволу, али још се не зна тачан датум свечаног отварања. Међутим, извесно је да се од тренутка добијања дозволе неће дуго чекати да торањ почне са радом - кажу у Министарству за заштиту животне средине и просторно планирање.

Обнова Авалског торња је трајала четири године, а већ сада се зна којој намени ће део овог простора послужити.

- Влада Србије укупно је за израђу техничке документације, извођење радова и надзор издвојила око 12 милиона евра, али је изградња торња финансирана је и добровољним прилозима грађана. На 119. метру торња је предвиђено да ће се налази кафе - ресторан, површине око 100 квадрата. У приземљу су просторије које ће се дати у закуп након расписивања тендера, а ту је предвиђено да буду и сувенирнице или кафеи - каже за "Блиц" Александра Дамјановић Петровић, помоћник министра у Министарству за заштиту животне средине и просторно планирање.

Авалски торањ је саграђен далеке 1965. а порушен у НАТО бомардовању 1999. године. Реконструкција је отпочела 2005. године, требало је да почне са радом 29. априла ове године, тачно на дан кад је рре десет година срушен, али је тај рок мало померен.

Иначе, Авалски торањ је са висином од скоро 203 метра био највиша грађевина овог типа на Балкану, а сад ће бити још виши.

- Авалски торањ ће и сада бити највиша грађевина на Балкану са висином од 205 метара. Осим тога, он је карактеристичан по веома високој и виткој линији. Има веома карактеристичан геометријски облик, јер му је попречни пресек у облику једнакостраничног троугла, страница дужине седам метара.

У торњу су уграђена два веома брза лифта, тако да ће се од приземља до ресторана на 119 метру, стизати за око 40 секунди - наводи Александра Дамјановић Петровић.

Д. Милићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси