Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2009.

Извор: Курир

Срамота


БЕОГРАД - За поједине ТВ и радио куће закон је само мртво слово на папиру. Иако је држава прогласила тродневну жалост, на многим станицама је јуче трештала музика. Пуштали су се народњаци, забавњаци, поп... Забрињавајуће је што владину одлуку о дану жалости нису поштовали ни функционери ове земље као што је председник УО ЈП „Железнице Србије“ - Зоран Анђелковић Баки, власник Радија С, али и јавна предузећа као што је ПТТ КДС, која емитују музичке канале.

Преко кабловске могли су се чути и тешки народњаци, рецимо на ТВ ДМ, која је у власништву Драгане Мирковић.Горан Караџић, заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције, каже да је већина емитера испоштовала закон, али да ће против осталих бити покренут „поступак за изрицање мере“.

- Републичка радиодифузна агенција издала је саопштење да се не пушта неприкладна музика и то је поставила на свој сајт. Али и проследила свим емитерима. Наишли смо на велики одзив јер се у већем случају поштује Закон о дану жалости. Међутим, неке најслушаније станице су емитовале неприкладну музику. Тако је Радио С, и поред неколико упозорења, тек у 13.47 часова прекинуо емитовање забавне музике и прешао на класичну - објашњава Караџић и наставља:

- Упоредо смо се договорили с кабловским дистрибутерима да избаце из своје понуде музичке канале са забавном и народном музиком, као што је рецимо ТВ ДМ САТ. СББ јер то и урадио, док у ПТТ КДС нису искључили неке канале попут МТВ, БН, и то поред три упозорења. Највише изненађује што је ПТТ КДС државна фирма.

Заменик председника Савета РРА поновио је да су мере опомене јавна упозорења, привремено и трајно одузимање дозволе, али и пријава судији за прекршаје, који може да изрекне новчану казну од 300.000 до милион динара.Директор ЈП „ПТТ Србија“ Горан Ћирић био је изненађен информацијом, али је рекао да ће то проверити и да ће сигурно бити кажњени они који су одговорни за тај пропуст.Са друге стране, Зоран Анђелковић, власник Радија С, вадио се да је његова станица пуштала неприкладну музику из незнања.

- Из РРА смо јутрос добили обавештење да се због дана жалости не сме пуштати забавна и народна музика, али није речено шта се под тим подразумева. Понашали смо се као и до сада, а у свим досадашњим данима жалости пуштале су се стране баладе. Питао сам које песме хоћете, али нико није рекао шта је то. Али да знате, нисмо ми једини, и друге радио и телевизијске станице пуштају исту музику. Проверите шта пушта радио Б92, ТДИ, Накси радио и други - каже Анђелковић, који наше питање да ли је уопште потребно да РРА више пута упозорава радио-станице због кршења дана жалости каже да је то зато што нико није знао да објасни шта се сме пуштати.

- Ми смо угасили телевизију и не емитујемо никакав програм, а могу и радио да угасим ако треба. Ако кажу да пуштамо само Моцарта, ми ћемо га пуштати, али нико није знао да нам одговори коју музику да пуштамо џез, блуз... - правда се Анђелковић.

Антрфиле : Народњаци забрањени

РРА је јуче издала саопштење у коме стоји шта су све емитери дужни да поштују, а то се односи и на програм у иностранству. По њима морају да емитују одлуку о проглашењу жалости, али и програм обележавања који доноси надлежни орган. Поред тога, морају да обавесте јавност о скуповима које организују. Уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, треба да емитују „музику и емисије прикладне дану жалости“.„У складу са одредбама које се односе на начин обележавања дана жалости, забрањено је емитовање народне и забавне музике“, стоји у саопштењу РРА.

Рок по закону?!

Поред бројних станица, ни Радио Три није пуштао одговарајућу музику, а Срђан Шмигић, уредник музичког програма, сматра да пуштање поп и рок балада не представља кршење дана жалости.- У Закону не пише да треба да се пуштају само инструментали, тако да пуштање поп и рок балада није кршење правила о дану жалости. У Закону пише да се не сме пуштати забавна и народна музика и ми смо наш програм прилагодили - кратко је рекао Шмигић.

М. Л. - С. Т.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси