Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вратите заплењена документа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 11. 2009.

Извор: Глас jавности

Вратите заплењена документа


Пуштање Славољуба Качаревића из притвора позитиван је али не и довољан корак надлежних органа, тврде у Удружењу новинара Србије.


УНС поручује да би Министарство финансија морало да врати документацију недавно заплењену у просторијама Гласа јавности и Курира како би Качаревићу у потпуности било омогућено фер суђење.

Према речима генералног секретара УНС Нина Брајовића, без те документације Качаревић неће бити у могућности да се на адекватан начин брани.

- УНС је задовољан што је наша акција уродила плодом, међутим и даље инсистирамо да се врати документација која је однета из Влајковићеве 8, неопходна за даљи процес његове одбране. Такође, чињеница је да Качаревић није ни требало да буде приведен, јер је реч о случају из 2001. године, када наш колега није радио ни са каквом лошом намером нити је имао било какву корист из свега тога - истиче Брајовић и додаје да је акција хапшења Качаревића сама по себи била лоша епизода за новинарску професију и да оставља негативан траг.

Иначе, УНС захваљује свим колегама који су потписали петицију за пуштање из притвора, како наводе, угледног новинара Славољуба Качаревића.

Подсетимо, поменуту петицију је од 30. октобра до 9. новембра, када је Качаревићу омогућено да се брани са слободе, потписало 543 новинара!

Ово удружење, такође захваљује свима који су својим текстовима и јавним наступима учествовали у овој акцији.Један од њих, главни и одговорни уредник Политике Драган Бујошевић за Глас јавности каже да се искрено обрадовао када је чуо вест да је његов пријатељ пуштен из притвора.

- Радује ме што је Качаревић коначно пуштен. Видео сам званично саопштење које каже да су оба сведока саслушана, те да је истражни судија након тога донео одлуку да се Качке пусти да се убудуће одбрани са слободе, што ме је јако обрадовало. Искрено се радујем Качкетовој слободи - каже Бујошевић, који је више пута поновио да је Закон о јавном информисању политичко, а хапшење Качаревића људско питање.

Потпредседница НУНС Јелка Јовановић изражава искрену наду „да тужилаштво неће имати елемената за подизање оптужнице против Славољуба Качаревића“

- Такође, не бих волела да моја реченица угрози даљи процес. Баш сам недавно читала све што је говорио и писао и покушавам да схватим шта је то што би код тог човека било коме засметало, те у ком тренутку је његова новинарска професија нешто или некога угрозила. У сваком случају, драго ми је што је пуштен - закључује Јовановићева.

Подсетимо, Славољуб Качаревић је ухапшен 28. октобра ујутру испред своје зграде, када су га припадници СБПОК без објашњења одвели на саслушање у Палату Србија. Према накнадно објављеном саопштењу Тужилаштва, бивши главни уредник Гласа јавности осумњичен је за злоупотребу службеног положаја као директор предузећа „Манами“, а као образложење за задржавање у притвору наведена је могућност утицаја на сведоке.

Антрфиле :

Драгољуб Жарковић: Драго ми је


Главни и одговорни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић у краткој изјави за Глас јавности каже да је задовољан што је истражни судија, након саслушања сведока, омогућио уреднику онлајн Балкан магазина да се одбрани са слободе.

- Драго ми је наравно! У малој сам гужви сад, али сам се свакако обрадовао овој вести - рекао је Жарковић, који је недавно у знак подршке Качаревићу изјавио да се у Србији са слободе бране они који то никада не би требало, те да није било разлога држати новинара у затвору.

И. Ш.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси