Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ без тајкуна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2009.

Извор: Данас

ТВ без тајкуна


Неприватизоване телевизије из Ниша, Новог Пазара, Крагујевца и Панчева, чији су оснивачи ови градови и општине, истакле су званични предлог да постану јавни сервиси „својих“ грађана.

Предлог је недавно упућен Министарству културе (и информисања), као и Радној групи која управо ради на измени Закона о радиодифузији која би на пролеће требало да се нађе у скупштинској процедури.

За сада су ове и друге неприватизоване телевизије чији су оснивачи градови и општине, по речима њихових челника- „ни на небу ни на земљи“. Такву вишегодишњу статусну „агонију“ омогућили су супротстављени прописи.

Закон о радиодифузији, наиме, не предвиђа постојање електронских медија чији су оснивачи локалне самоуправе и свим оваквим медијима налаже обавезну приватизацију, и то до 31. децембра 2007. године.

Устав Србије и Закон о државној управи и локалној самоуправи, међутим, предвиђају да градови и општине могу оснивати електронске медије. Због такве конфузије део локалних телевизија у Србији је приватизован, а део није нити жели. Њима Агенција за приватизацију одлаже приватизацију већ скоро две године.

- Иницијатива да овакви електронски медији буду трансформисани у регионални, градски или општински јавни сервис потекла је из Ниша. Предлог да Нишка телевизија (НТВ) постане јавни сервис подржала је Скупштина града кроз две одлуке, а грађани Ниша кроз петицију са 35.000 потписа. Иницијативи су се касније придружиле и колеге из других градова.

То је сасвим природно, тим пре што је у међувремену Закон о главном граду омогућио да Студио Б постане београдски јавни сервис, а Закон о националним саветима дозволио је мањинским заједницама да оснивају „своје“ медије. Грађани Србије изван Београда нису, не пристају и не смеју бити „грађани другог реда“. И они имају право на целовиту и правовремену информацију коју ће добијати од свог јавног сервиса - каже за Данас Славиша Поповић, директор НТВ,чији је оснивач Скупштина града.

На последњем Округлом столу посвећеном овом проблему, који је одржан прошле седмице у Нишу, сличан став изнели су и директори и глодури градских телевизија из Новог Пазара, Крагујевца, Панчева и Врања.

Директорка Телевизије Крагујевац Јованка Маровић негирала је тада „аргумент“ појединих чланова Радне групе за измену Закона о радиодифузији да европска пракса не познаје регионалне и локалне јавне сервисе, наводећи да оне постоје у Холандији и Словенији.

Невена Симендић, главни и одговорни уредник Телевизије Панчево, „признала“ је да „стоји аргумент“ да су електронски медији чији су оснивачи градови и општине под утицајем локалних власти, али је нагласила да је такав утицај све слабији, а баланс све већи, пошто власт све чешће формира неколико политичких опција. При том су приватни медији у Србији, казала је, често под још већим утицајем локалних власти или тајкуна и још су „даље од грађана“.

- Неоспорно је да су грађани веома одани градским и општинским телевизијама, које доживљавају као „своје“ и као „снагу“. Они рачунају да ће све релевантне информације добити од њих, а не од РТС-а као националног јавног сервиса, јер он објективно не може покрити све њихове потребе. Такође, не рачунају ни на пет осталих телевизија са националном фреквенцијом, јер су све са седиштем у Београду - рекла је она.

Помоћница министра културе задужена за медије Наташа Лесандрић казала је да су у ресорном министарству свесни да је један закон омогућио да Студио Б не буде приватизован, а да други омогућава даљи опстанак осталих локалних електронских медија који се финансирају из јавних прихода. Такође, казала је, надлежни у Министарству „не желе да затварају очи пред веома лошим примерима приватизације у сфери електронских медија“.

- Ускоро ћемо имати веома јасно решење о томе да ли и како треба приватизовати преостале електронске медије који се финансирају из јавних прихода, али не на основу тога шта мисли држава, већ шта о томе мисле грађани, који најбоље знају шта им је потребно.

Радна група која ради на изменама овог закона сигурно ће уважити мишљење већине грађана, а до њега ће се доћи кроз истраживања на репрезентативном узорку, и у свим срединама у којима ови медији још нису приватизовани - рекла је Лесандрићева.

Антрфиле :

Финансирање из претплате РТС

Директор НТВ Славиша Поповић додаје да су подносиоци предлога о трансформисању неприватизованих локалних и регионалних телевизија у јавне сервисе „сигурни да њихови грађани то желе“. Зато су, каже, надлежнима предложили и модел финансирања „будућих јавних сервиса“.

Према њиховом предлогу, они би се финансирали осим из сопствених прихода и из дела претплате за РТС који се прикупља на територији локалних заједница и региона. У „прелазном периоду“ део средстава добијали би и из локалних буџета на територији коју покривају.

Зорица Миладиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси