Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Признање Лидији Павлов за смелу репортажу о насиљу и корупцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 11. 2009.

Извор: Дневник

Признање Лидији Павлов за смелу репортажу о насиљу и корупцији


Медијска група ВАЦ и Међународна федерација новинара (ИФЈ) ће бугарској новинарки Лидији Павлов (40) уручити ВАЦ–ИФЈ награду за новинарску храброст.

Ово међународно признање је вредно 10.000 евра и биће први пут додељено ове године. Спонзори награде су изјавили да додела истиче изузетну улогу независних медија у истраживању и објављивању злоупотребе моћи.

Победничка репортажа разоткрива корупцију и осликава храброст и професионализам у презентацији доказа, узимајући у обзир изложеност аутора застрашивању и притисцима.

Лидија Павлова, новинарка бугарских регионалних новина „Струма“, добиће ВАЦ–ИФЈ награду за новинарску храброст 2009. за серију прилога у којима разоткрива мафијашко-криминалне послове и корупцију у малом Бугарском граду Дупница.

Не обазирући се на излагање екстремном ризику, она извештава о браћи Галев, такозваним бизнисменима који своје приватне интересе развијају кроз политичку корупцију и насиље.

„Њена узорна храброст у условима невиђеног притиска да би подробно скупила и повезала битне и неопходне чињеница, као и њен стил презентације тих чињеница, одражавају срж циљева ове награде“, истиче међународни жири ВАЦ–ИФЈ награде.

Победница је више од 15 година радила као новинар и дописник за разне бугарске новине. За дневне новине „Струма“ извештава 12 година, са посебним фокусом на регион Ћустендил на југозападу Бугарске.

Бугарска асоцијација регионалних медија је 2004. године изабрала Лидију Павлову за новинарку године, а ове године је примила и специјалну награду те исте организације.

Необуздани криминал, насиље и политичка корупција у граду Дупница, које је она разоткрила, прерасли су у национални скандал. Њена истраживања су почела када јој је син постао жртва насиља.

 „Примењујући проверене методе вештог новинара и уз велики лични ризик, она је темељито разоткрила штете које су у локалној заједници настале успостављањем криминалних веза између корумпираних структура и оних који су одговорни за заштиту и добробит грађана“, истиче жири.

„Њено извеш тавање даје емоционалну дубину у најбољој традицији хуманих задатака новинарства и поседује посебан значај због њеног фокусирања на неприлике обичних људи чији су животи свакодневно угрожени у атмосфери сталног застрашивања”, напомиње жири.

Лидија Павлова и њена породица живе под сталном претњом због смело написане репортаж е и под сталном су заштитом полиције. ВАЦ–ИФЈ награда за новинарску храброст ће бити први пут додељена за време Трећег форума медија југоисточне Европе, који се одржава од 4. до 6. новембра у главном граду Албаније.

У Тирани су се окупили високопозиционирани представници медија из југоисточне Европе да разговарају на тему „Медији, маркетинг, бизнис и нови медији“.

Медијски форум годишње организује Медијска група ВАЦ заједно с Програмом Фондације “Конрад Аденауер” за медије југоисточ не Европе (КАС) и с новинарском организацијом СЕЕМО (Соутх Еаст Еуропе Медиа Органисатион). Медијска кућа из Есена и ИФЈ са седиштем у Бриселу су се 2007. године договорили о „оквирном споразуму за заштиту и охрабрење слободе штампе, квалитетног новинарства и добрих пословних односа“.

Окренути тим циљевима, ВАЦ група и ИФЈ су прошле године најавили Награду за новинарску храброст.

Право да учествују у конкурсу имају новинари или уредништва из штампаних или онлајн медија из земаља Западне, средње и југоисточне Европе као што су: Албанија, Аустрија, Бугарска, Хрватска, Немачка, Мађарска, Македонија, Румунија и Србија, у којима је ВАЦ медијска група активна у издаваштву.

Награда за храброст 2009. је била отворена за ауторе ВАЦ-ових издања, али и издања других издавач ких кућа. Могли су конкурисати текстови и уреднички прилози и репортаже.

Коначну одлуку је донео жири, у чијем су саставу били новинари Дејан Анастасијевић из недељника „Време“, Ханс Лејендекер из „Зидојче цајтунга“, Иван Липовиц, бивши главни уредник мађарског привредног магазина ХВГ, главни уредник „Брауншвајгер цајтунга“ Паул-Јозеф Рауе и хрватска професорка новинарства Гордана Виловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси