Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европска комисија похвалила РРА
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2009.

Извор: Политика

Европска комисија похвалила РРА


Сем оцене да се политичари мешају у рад медија и забринутости да би нове, високе казне за медије могле да угрозе њихову слободу, Европска комисија у годишњем извештају о напретку Србије у европским реформама као позитиван пример наводи деловање Републичке радиодифузне агенције.

Напредак је приметан, наводи се у извештају, у „транспарентности, одговорности и ефикасности” деловања РРА. Осим што је окончана расподела фреквенција и емитерима подељено 467 дозвола, од прошле године агенција све одлуке објављује на Интернету. Како би комплетније надзирала рад емитера, РРА је отворила нову канцеларију у Новом Саду, а таква одељења планирају се и у Нишу и Крагујевцу.

– Овакве оцене за РРА су велика ствар јер смо уложили огроман труд како би се испоштовало све оно што је наш законски део посла. Ако то неко, као посматрач са стране, примети и оцени као квалитетно, можемо да будемо задовољни – каже овим поводом Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

Пиратске РТВ станице у овом извештају се не помињу што је и разумљиво, јер за њихово удаљавање из етра агенција нема превише законских могућности.

Караџић каже да према важећим прописима РРА „има право само да запечати предајник или објекат из кога се програм емитује али нема права да таква средства одузме”. Зато и после забране, многе пиратске станице поломе печате и настављају по старом, јер им опрему нико не одузима.

Шансу да се таква пракса заустави нуди и новоизмењени Закон о јавном информисању који прописује већа овлашћења тужилаца кад је реч о затварању медија без дозволе, односно оних који нису уписани у регистар јавних гласила.

Ако лист не може да излази уколико није уписан у медијски регистар а у противном ризикује забрану и високе казне, аналогија би могла да се примени и на електронске медије.

Антрфиле :

Пинков „Тренутак истине” пред РРА 29. октобра


Да ли је РТВ Пинк емисијом „Тренутак истине” од 7. октобра прекршила неко од правила за емитере и каква мера следи, знаће се после седнице Савета РРА 29. октобра.

Буру је изазвао део програма у којем је учесници Ј. М., која је у детињству доживела инцест, било постављено непримерено питање у вези с овим злостављањем.

У том програму учесници исповедају своју најдубљу интиму, а за одговоре које полиграф оцени као истините, добијају новац. На наредну седницу позвани су представници телевизије „Пинк” како би појаснили цео случај.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси