Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор ХРТ-а назвао новинарку удату за србина „четничком курветином“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2009.

Извор: Прес

Директор ХРТ-а назвао новинарку удату за србина „четничком курветином“


Директор Хрватске радио-телевизије (ХРТ) Вања Сутлић пред групом новинара и уредника назвао је новинарку своје куће удату за Србина Ивану Драгичевић-Величковић „четничком курветином“.


Због увреда на националној основи, председник Хрватског новинарског друштва (ХНД) Зденко Дука и председник СДСС-а Милорад Пуповац траже да Сутлић поднесе оставку, односно буде смењен.Сутлић је своју новинарку назвао „четничком курветином“ још прошле године пред четворо новинара и уредника, али је случај тек пре неколико дана изашао у јавност.

Новинари Маја Север, Лела Кнежевић, Сања Миклеушевић и Роберт Зубер потврдили су јуче за хрватске медије да је Сутлић на националној основи вређао колегиницу из редакције.Новинарка Маја Север објаснила је да ју је Сутлић критиковао зато што је, упркос његовој забрани, у емисији „Трудионица“ водила разговор са колегиницом из телевизије Иваном Драгичевић-Величковић, која се породила у загребачком породилишту за која су прикупљана средства.

- Рекла сам да ми не пада на памет да прихватим такву забрану, па сам у емисији ипак разговарала са Иваном. Дан касније, Сутлић ми је пришао и рекао: „Ко ти је дозволио да интервјуишеш ту четничку курветину?“ - тврди Маја Север.

С друге стране, Ивана Драгичевић-Величковић, на чији рачун су биле упућене увреде директора ХРТ-а, није хтела да коментарише понашање свог шефа.

- Немам никакав коментар. Није ни време, а ни место за то - прокоментарисала је Ивана за Пресс.

Председник Хрватског новинарског друштва Зденко Дука рекао је да ће ово друштво сигурно затражити Сутлићеву смену са места директора, ако се докаже да је заиста вређао новинарку ХРТ-а.

- Реч је о озбиљном инциденту. Ако се докаже да је заиста крив, сигурно ћемо донети препоруку да се смени с места директора - рекао је Дука.

Он је подсетио да је Сутлићеву смену тражио још прошлог петка због инцидента с градоначелником Сплита Жељком Керумом, који је гостујући у емисији на ХРТ-у „Недељом у два“ такође вређао Србе.

Председник СДСС-а Милорад Пуповац сматра да Сутлић треба да поднесе оставку.

- Уколико је тачно то што тврде четири новинара, најмање што треба да уради јесте да поднесе оставку. Када је реч о говору мржње на хрватској телевизији, господин Сутлић веома добро зна да смо га ја и моји сарадници у последње две године у више наврата упозоравали на недопустиве садржаје у програму. Нажалост, то није дало резултате - каже Пуповац за Пресс.

Бивши председник Хрватског хелсиншког одбора (ХХО) Жарко Пуховски каже за Пресс да му је тешко да поверује да је Сутлић користио овакав речник јер га познаје 40 година. Међутим, он не искључује ту могућност, јер истовремено познаје и Мају Север, која, тврди он, важи за поштену новинарку.

- Ако је то рекао, то је вређање по родној и националној основи, а то не сме да ради нико, а камоли неко на функцији као што је његова - рекао је Пуховски, и запитао се зашто се толико дуго о овоме ћутало.

Антрфиле :

Сутлић не верује да је вређао новинарку?!


Сутлић је посредством портпарола ХРТ-а Јаноша Ромера демантовао да је иког вређао по националној основи.

Наиме, у саопштењу Ремера наводи се да је текст о Сутлићевом вређању „ноторна лаж, очито смишљена ради дискредитације Сутлића“.

- Сутлић не верује својим уредницима и новинарима да је користио израз „курветина четничка“ за своју новинарку. Та теза је исконструисана - рекао је Ремер, и новинаре који су потврдили причу о вређању новинарке Драгичевић-Величковић оптужио за остваривање мрачних циљева.

Он је најавио да ће Сутлић покренути одговарајући судски поступак због штете која му је нанета таквим лажима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси