Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жале се на латиницу, квизове и астрологе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2009.

Извор: Данас

Жале се на латиницу, квизове и астрологе


Гледаоци у Србији највише имају примедбе на емитовање програма на латиници, квизове са тарифираним бројем и астролошке садржаје, речено је Данасу у Републичкој радиодифузној агенцији (РРА).


У РРА скоро свакодневно стижу примедбе и жалбе гледалаца на програме емитера у различитим облицима, било неформално у облику дописа или поднесака или као званичне представке.

Србољуб Богдановић, начелник Службе за надзор и анализу РРА, каже за наш лист да се гледаоци често јављају због непоштовања обавезе да се програм емитује на ћирилици, што се односи на РТС, РТВ и локалне емитере у државном власништву. Ипак, Богдановић напомиње да највише дописа и представки има на квизове и астролошке и паранормалне садржаје, који су у међувремену забрањени.

Како каже, реч је о квизовима за које није надлежна Агенција, односно за које нико није надлежан, јер су се они „углавили у рупу у закону“. Он додаје да такви квизови нису проблем само код нас, већ и у региону.

 - Дешава се да ти квизови не уважавају тачне одговоре. Данима се, на пример, тражи скривена реч и када неко погоди кажу да одговор није тачан, а после неколико дана другој особи уваже исти одговор. Био је случај на једној телевизији где се тражио резултат за математички задатак, неколико људи је давало тачне одговоре, а на крају је као тачан објављен неки без везе резултат - истиче Богдановић.

Он истиче да су телефонски квизови углавном уклоњени из програма у Србији, захваљујући интервенцији Управе за игре на срећу која их је означила као игре на срећу, после чега се променио законски основ по коме су емитовани такви квизови.

Према његовим речима, гледаоци су имали примедбе и на емисију „Тренутак истине“, која се емитује на Пинку, јер су сматрали да је проблематична са моралне тачке гледишта. Савет РРА је, међутим, донео одлуку да би реаговање у том случају представљало мешање у уређивање програма емитера. Међутим, због ове емисија емитоване 7. октобра, у којој је учесница открила како ју је отац силовао када је имала свега 11 година, Савет РРА је ипак одлучио да Служба за надзор и анализу и Правна служба испитају поменуте емисије.

Наш саговорник каже да је сличних ситуација било и у вези са јасно видљивом бројком у углу екрана за минималан узраст који може пратити одређени програм.

- Гледаоци су се јављали, на пример, и зато што је филм Педра Алмодовара, који је приказиван на ТВ Авали у вечерњим сатима, сутрадан репризиран пре подне. Раније је било проблема и због америчког рвања на Фоксу, када су стизали дописи грађана да „америчко смеће трује српску децу“ - наводи Богдановић.

Када је реч о предизборним кампањама, он каже да углавном постоје примедбе на то да странке нису довољно заступљене или да је прекршена предизборна тишина, али да таквих случајева није било у већем броју.

Такође, постоји могућност да емитер поднесе приговор на поступање другог емитера, али Богдановић напомиње да су била свега три таква случаја.

Иначе, на основу поднете представке или приговора Савет РРА може изрећи предвиђене мере, као што су интерна или јавна опомена, али и привремено или трајно одузимање дозволе за емитовање програма.

Антрфиле :

Представка - законско право


Према Закону о радиодифузији, „физичка и правна лица имају право да Агенцији подносе представке у вези са садржајем програма емитера, ако сматрају да се тим програмима вређају или угрожавају њихови лични интереси или општи интерес“.

Бојан Цвејић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси