Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружени да заштите професију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2009.

Извор: Дневник

Удружени да заштите професију


Новинари Срема, чланови УНСа, одлучили су на састанку у Сремској Митровици да се уједине и формирају јединствен Актив новинара Срема.

Један од најзначајнијих разлога за ово удруживање је потреба за све већом заштитом права новинара. Расцепкани у локалне активе, новинари Срема су схватили да је на тај начин тешко остварити акционо јединство и снажније деловање на овом подручју, где ради око шездесетак новинара, а у чланству УНС-а је активно делује 40 новинара са овог подруч ја.

У најтежем положају су новинари у локалним редакцијама, који, у страху од власника медија, беже од приступања новинарској организацији, па је закључено да једна радна група Актива новинара Срема обави разговоре са власницима медија на овом подручју и направи анализу, која треба да да јасне одговоре зашто млади новинари, који су готово сви хонорарци, страхују од приступања професионалној новинарској организацији, колико су за то „заслужни” власници медија, са каквим се проблемима сусрећу у свом раду и, посебно, какав је њихов материјални положај, имају ли уредне уговоре о хонорарном раду.

Посебно питање је примене и поштовање Кодекса новинара, који су заједнички донели УНС и НУНС и који је за новинаре, како је констатовано на састанку, обавезујући професионални документ.

На овој седници Актива, којој је присуствовало више од двадесет новинара из Сремске Митровице, Шида, Инђије, анализиран је рад у претходне три године и закључено да је Актив постигао видне резултате, да је успевао да заштити поједине колеге који су се нашли на удару појединаца из локалних управа, због објективног, али критичког писања и извеш тавања, а да се у последње време тај однос битно променио, те да су успостављени доста добри односи са већином локалних самоуправа.

Међутим, мало је урађено на социјалној заштити посленика писане речи, што у наредном периоду мора бити један од важних задатака управе актива, јер је материјални положај новинара у Срему све тежи.

- Морам рећи да је овај актив један од најбољих у Србији, да има огроман потенцијал, да сте добро радили у претходном периоду, али је очигледно да сте се мало ангажовали у раду Друштва новинара Војводине, што морате променити у наредном периоду и успоставити чвршће везе са овом покрајинском асоцијацијом – истакао је потпредседник УНС-а Бранко Жујовић.

Актив новинара Срема је на овом састанку кандидовао пет својих чланова за Управни одбор ДНВ-а, а истакли су и кандидата за будућег председника ДНВ-а, Предрага Ћурчију, новинара РТВ Војводине.

Прихваћена је и критика о неангажовању у раду ДНВ-а и закључено да за овакав однос постоји и кривица управе ДНВ-а, али да се стање мора мењати на боље одмах после Изборне Скупштине ДНВ-а, која је заказана за 28. новембар.

С. Бојевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси