Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији опет у Парламенту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2009.

Извор: Вечерње новости

Медији опет у Парламенту


Уставни суд Србије послао је Скупштини Закон о јавном информисању и иницијативу омбудсмана, који тражи од овог суда да оцени уставност појединих његових одредаба.

Судије су посланицима оставиле рок од 30 дана да им пошаљу своје мишљење. И ако одговор не стигне, Суд ће наставити поступак.

Заштитник грађана Саша Јанковић и предузеће „Палма д.о.о.“ који су поднели иницијативе, оспоравају одредбу према којој оснивач јавног гласила може да буде само домаће правно лице. Они сматрају да су физичка лица - домаћа и страна, као и страна правна лица - дискриминисана.

Омбудсман сматра да би суд требало да „прецрта“ и веома високе казне које су „у супротности са правилима казненог права у свим цивилизованим земљама“.

У овом закону, наводи заштитник грађана, санкције износе и до 70 просечних плата у Србији. Као додатни аргумент, омбудсман тврди и да би одговорни уредници, ако не плате новчане казне на које су осуђени, могли да проведу иза решетака и по неколико месеци или година.

На пример, ако би били кажњени на минималну казну од 100.000 динара - применом правила да је дан затвора „тежак“ 500 динара - изашли би на слободу после више од шест месеци.

Посланици ће још једном прочешљати и одредбе које су министра надлежног за информисање „овластиле“ да одређује како ће се водити регистар јавних гласила без којег нема ни - медија.

Судија известилац Весна Илић-Прелић је рекла да је ово приоритетан предмет за суд, на шта указује и то да је реферат изнет на седницу 15 дана откако је поднета прва иницијатива за оцену уставности, односно осам дана од друге иницијативе.

Антрфиле :

Процедура


Председник Законодавног одбора Влатко Ратковић изјавио је јуче да ће у законском року УСС бити достављено мишљење о изменама и допунама Закона о информисању.

- Предмет још није на Одбору. Чим стигне, поступићемо у складу са Законом о Уставном суду и у складу са Пословником и поштоваћемо рок - рекао је Ратковић.

Е. Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси