Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  До врха за мање од једног минута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2009.

Извор: Блиц

До врха за мање од једног минута


Сећам се кад смо тек дошли, пре две године, кад је на овом месту био само крш и лом. Добили смо план и жутим маркером смо бојили шта смо урадили. У једном тренутку сам мислио да никад нећемо стићи. Међутим, радови су полако одмицали, торањ је био све виши и ево, стигли смо скоро до краја.

Сви који смо радили на торњу, почињемо да се заљубљујемо у ову невероватну грађевину, прича Зоран Томић, пословођа градилишта и обећава да ће све бити завршено до 20. октобра, кад је заказано свечано отварање.

На градилишту на Авалском торњу тренутно су у фази завршни тесарски и зидарски радови, ради се на поплочавању платоа, скидању скела крана и чишћењу унутрашњости торња. На градилишту је у сваком тренутку око 40 људи, десет тесара, пет зидара и 25 осталих занатлија. Сви радови на конструкцији су завршени и остало је још само да Радио-телевизија Србије постави антену висине 11 метара, чиме ће висина торња достићи 204,57 метара.

На пројекту изградње новог торња радило је више од 50 инжењера различитих струка.

- Дошли смо у јулу 2007. године и од тад смо радили непрекидно, по свим временским условима. Радни дан, у зависности од временских услова, почињали смо и у пет ујутру, а завршавали у 19 сати. Сећам се кад смо једно јутро дошли на градилиште, била је толика магла да на земљи нисмо видели у раздаљини од два метра и могли смо само да претпостављамо како је тек на торњу. Попели смо се, магла је била толико густа да испод себе нисмо ништа видели, као да нисмо били на висини. Међутим, радили смо, много пажљивије него обично, али увек смо успевали да урадимо задати посао - прича Александар Пантелић (29).

Како причају у предузећу „Ратко Митровић“ који је извођач радова на Авалском торњу, остало је још око две недеље посла и све ће бити спремно за свечано отварање, које је заказано за 20. октобар.

- Најтеже је било кад смо радили три главна, носећа стуба. Све је морало да буде у милиметар, а то су „бетонске грдосије“ које су осам метара укопане у земљу, а до тела торња морају да буду под углом од 60 степени. То је био највећи изазов за нас, а све остало је у односу на то било лако - присећа се градње Зоран Томић, један од пословођа.

Нови торањ биће скоро два метра виши него претходни, који је 29. априла 1999. године погођен са два пројектила у носеће стубове и срушен током НАТО бомбардовања.

На 125. метру налазиће се ресторан површине око 100 метара квадратних, а 10 метара изнад биће прелеп видиковац, с ког ће посетиоци моћи да виде пола Шумадије. Инсталирана су два лифта, који ће до врха моћи да одведу по десет особа за мене од једног минута. Због тога ће Авалски торањ имати не само функцију у систему телекомуникација, већ ће бити и значајан туристички објекат.  Разнобојни, модерни рефлектори већ су постављени па ће цео торањ сијати током ноћи.

Антрфиле :

Торањ у бројкама


- корпа крана носила је 0,8 кубних метара бетона (око 2,5 тоне)

- потрошено 5.000 кубних метара бетона

- 500 тона арматуре

- сваки од три носећа стуба укопан је осам метара у земљу

- 204,57 метара износиће висина Авалског торња.

Борис Вуковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси