Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Авалски торањ сија пуним сјајем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2009.

Извор: Преглед

Авалски торањ сија пуним сјајем


Први посетиоци грађевинског колоса крајем октобра Грађевински радови су коначно завршени. А да би колос засијао пуним сјајем неопходно је само да му неимари поставе „круну“, антену Радио-телевизије Србије.


Авалски торањ ће после две и по године градње свечано бити отворен крајем октобра, каже Милош Бато Милатовић, иницијатор и уредник акције „Изградимо торањ на Авали“. Да би колос засијао пуним сјајем и са 204,68 метара поново постао највиша грађевина на Балкану, неопходно је само да му неимари поставе „круну“, антену РТС-а, што ће бити учињено за који дан.

– Демонтажа крана се очекује следеће недеље и симболично ће означити крај грубих грађевинских радова које је уз велике напоре успешно завршило педесетак неимара предузећа „Ратко Митровић – Дедиње“. Супервизор из Швајцарске већ неколико дана проверава како раде најсавременији лифтови марке „шиндлер“ који ће посетиоце на врх торња, у кабинама налик на спејсшатлове, винути за мање од минута – каже Милатовић.

И док путници намерници гледајући у васкрсли колос срушен 1999. године у НАТО бомбардовању поново знају да су надомак српске престонице још пре него стигну до наплатне рампе, неимари завршавају радове.

– Тренутно се уређује околина торња и монтирају каблови за емисиону технику РТС-а. Готови су телевизијска и ПТТ сала, ресторан и видиковац на 122. метру са кога се по ведром дану види пола Шумадије – истиче Милатовић.

На први поглед визуелно је готово идентичан као претходни, али Авалски торањ је за безмало два метра виши од старог и грађен је од најсавременијих материјала који га чине готово неуништивим. Са његове највише тачке националне телевизије и неколико радијских станица јачим сигналом емитоваће квалитетнији програм. Положај и висину колоса искористиће и војска, полиција, мобилни оператери...

– Поново смо добили телекомуникациони али и туристички драгуљ. Саграђен је на иницијативу Удружења новинара Србије, уз подршку Владе, града, Радио-телевизије Србије, али пре свега грађана који су помагали свим срцем. Доказ томе је више од 500 уметника и привредника који су на различите начине дали допринос да симбол престонице и ремек-дело светске архитектуре поново украси Авалу и Србију – закључио је Милатовић.

Осим прилике да са видиковца баце поглед на све четири стране света, посетиоци Авалског торња моћи ће да уживају и у ресторану површине 100 квадратних метара. Ко ће услуживати госте колоса, још није познато јер се, како је објаснио Србољуб Панић, заменик директора Републичке дирекције за имовину, очекује одлука Владе да ли ће ресторан бити продат или закупљен.

– Ко ће управљати рестораном, биће познато за две недеље када се очекује Владина одлука. Без обзира што конкурс још није расписан интересовање је велико, а позиви стижу и из иностранства. Понуде је још рано разматрати јер ћемо њихову озбиљност видети тек када се распише тендер – објаснио је заменик директора Републичке дирекције за имовину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси