Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана шаље на Уставни суд Закон о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2009.

Извор: Борба

Заштитник грађана шаље на Уставни суд Закон о информисању


Заштитник грађана Саша Јанковић упутиће до среде Уставном суду Србије захтев за оцену уставности више одредаба Закона о изменама и допунама закона о јавном информисању које се односе на остваривања слободе медија и права на својину.


„Анализе које су урадили стручњаци за уставно право и медије указује да постоји више разлога због којег би коначни текст о изменама Закона о јавном информисању требало проверити на Уставом суду Србије“, рекао је Јанковић агенцији Бета.

У радној групи коју је формирао заштитник грађана били су професори уставног права Маријана Пајванчић и Владимир Водинелић, медијски експерт Раде Вељановски и адвокат Слободан Кремењак. Нико од њих, међутим, јуче није желео да за „Борбу“ говори о конкретним разлозима за проверу измена Закона о јавном информисању, као ни у канцеларији заштитника грађана. Одговарајући на питање хоће ли тражити одлучивање по хитном поступку, Јанковић је навео да ће указати на све разлоге који показују да је реч о питању од општег друштвеног значаја и да би „у најмању руку било корисно да што пре одлуче“. „Али, наравно, Уставни суд ће сам одлучити да ли ће то бити хитан поступак или не“, додао је Јанковић.

Иначе, Влада Србије је 9. јула упутила Скупштини на усвајање по хитном поступку Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању, а парламент је 31. августа изгласао Закон. Изменама и допунама знатно је пооштрена казнена политика и уведено неколико привредних преступа који могу довести до забране и гашења медија.

После оштрих протеста стручне и широке јавности, Влада је амандманима изменила сопствени предлог, али то није умањило критике и одмах је најављено испитивање уставности.

Председник Србије Борис Тадић потписао је Указ о закону истог дана када је и усвојен, чиме је практич но елиминисана могућност за хитну оцену уставности тог акта. Из Уставног суда, у који су већ стигла два захтева за оцену уставности спорног закона, раније је најављено да ће оцењивање уставности бити у редовној процедури а не по хитном поступку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси