Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одобрено 125 програма за помоћ медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2009.

Извор: Политика

Одобрено 125 програма за помоћ медијима


За суфинансирање пројеката у области јавног информисања издвојено 80 милиона динараОд 355 различитих програма колико су медији пријавили на конкурсу Министарства културе за суфинансирање пројекта у области јавног информисања, новчану подршку добиће 125 пројеката.

Од 80 милиона динара за ове намене, 60 милиона потиче из средстава које је влада издвојила за помоћ медијима у условима кризе, а 20 милиона динара обезбеђује Министарство културе.

На јучерашњој конференцији за штампу Небојша Брадић, министар културе, приметио је да тако велики број пријављених показује не само велика очекивања које медији имају од министарства већ је то и показатељ материјалног стања у коме се медији налазе.

Конкурс је иначе расписан пре месец и по дана, на основу закључка владе о помоћи медијима у условима економске кризе, а заинтересовани су по основу поднетих пројеката за њихову примену тражили укупно 600 милиона динара.

Брадић је нагласио да ће средства добијена на конкурсу допринети медијима који раде квалитетно, уважавају стандарде професије и доприносе култури, информисању, науци, образовању, заштити животне средине и који управо зато могу да рачунају на подршку.

Предмет конкурса је суфинансирање програмских садржаја који ће допринети остваривању јавног интереса у информисању са циљем да се подстакне медијско стваралаштво и медијски плурализам у култури, науци, образовању, приметила је Наташа Вучковић Лесендрић, помоћница министра за медије.

Један од критеријума био је и одрживост пројекта тј. да новчана помоћ буде иницијални подстрек развоју таквих програмских садржаја који ће моћи да опстану на тржишту и касније. На овом конкурсу, иначе, није одобраван новац за инвестиције или евентуално улагање у опрему, већ само у програмске садржаје.

Штампаним медијима одобрено је 16 пројеката за које ће бити издвојено 9,8 милиона динара, за 46 пројеката радио-станица намењено је 21,5 милиона динара док ће веб-портали за 13 пројеката добити 11,2 милиона динара. Седам пројеката ТВ продукција биће подржано са 6,5 милиона динара док ће 43 ТВ станице за своје пројекте добити 31 милион динара.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси