Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опсада Влајковићеве 8
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Опсада Влајковићеве 8


Београд - Четири дана је прошло откако је полиција блокирала део Влајковићеве улице у којој се налазе редакције дневних листова Курир, Глас јавности, недељника Гром и Стил, чиме је, практично, у део центра Београда уведено ванредно стање! За све то време, поједини представници државних органа тврде да је стање потпуно регуларно, а посебно забрињава то што и сама полиција истиче како наводно не зна шта се дешава.

Невероватно, али помоћник начелника Управе за саобраћај Београд Недељко Муњас о томе нема појма! Да ли зато што је покушао да изврда одговор на питање ко је и зашто наредио блокаду Влајковићеве или зато што заиста није о томе информисан, тек Муњаса смо ми обавестили да већ три дана саобраћај не пролази једном од централних београдских улица.

- Немам појма. А, зашто је Влајковићева затворена? Верујте да нисам упознат са тим. Ако је полиција затворила улицу, онда је то сигурно урађено из безбедносних разлога. Међутим, најбоље је да зовете тога ко је то наредио, јер ја о томе нисам обавештен, нити ме је ко питао - испричао је Муњас, избегавајући да објасни чија је то безбедност угрожена, па је због тога морала да се блокира улица.

Истовремено, седми дан новинари и уредници ових листова на посао долазе тако што се најпре легитимишу својим картицама полицајцима на улазу, након чега им се одобрава улазак у зграду у којој су на свим спратовима поређани униформисани полицајци.

Према нашим проценама, за 24 сата ангажује се око 120 полицајаца за стражарење у Куриру. Уз то испред зграде су стално три „марице“ и троје патролних кола, дакле још око 30 полицајаца, што по сменама чини додатних око 120 људи дневно. Поред тога, у згради се у сваком тренутку налази најмање 11 пореских полицајаца, који се смењују на сваких шест сати, што значи да свакодневно њих 44 ради на том послу.

Оваква ситуација показује да држава за „редовну проверу“ пословне документације свакодневно и непрекидно ангажује око 240 припадника јавне безбедности (униформисаних полицајаца) и готово педесет пореских полицајаца. Овом податку треба додати и известан број њихових руководилаца и колега из логистике, што значи да је око четири стотине људи укључено у „редовну пореску контролу“.

Међутим, овако прекомерно демонстрирање силе, још нико од званичних органа није објаснио. Индикативно је то да ни сами полицајци који су на „терену“ у нашој редакцији, углавном, не знају којим послом су дошли. Део њих је прекјуче немушто коментарисао да је блокада наше улице последица војне параде испред платоа Дома Народне скупштине на којој су промовисани најмлађи официри Војске Србије. Овакав изговор је, по завршетку параде, аутоматски пао у воду јер се блокада наставила и пошто је нова генерација официра свечано представљена. И не само то - нико не зна ни до када ће ово опсадно стање потрајати.

Упркос недостатку било каквог званичног објашњења због чега је, у ствари, у Влајковићевој улици блокирано кретање, саговорници нашег листа оцењују да је једини могући разлог слања полицијског кордона испред и у наше редакције застрашивање запослених, те да је тиме уведена нека врста илегалног ванредног стања!  Штавише, редом су забринути због могућности да се данас-сутра нека друга улица или друга зграда блокира, или да се чак опсада прошири и на цео кварт. И опет, упозоравају, без полагања рачуна од стране полиције!

Потпредседница Народне скупштине Наташа Јовановић из СРС дешавања у и изван зграде у Влајковићевој 8, оцењује као опсадно стање.

- Ми српски радикали и одавде из Крагујевца најоштрије осуђујемо све што је задесило новинаре Курира. Ми смо и у Скупштини Србије упозоравали да ће Србија након усвајања измена Закона о информисању запасти у још већу диктатуру. Јасно је да режим Бориса Тадића не даје да се извештава о криминалним активностима, о којима је Курир писао. Не само да су новинари натерани на неку врсту аутоцензуре, већ је јасно да је оно што се дешава са Куриром увод у разрачунавање и са осталим медијима - истиче Јовановићева.

Драган Шормаз, посланик ДСС и члан скупштинског Одбора за безбедност, подсећа да је још пре годину дана рекао да Тадић враћа Србију у 90-те.

- Уопште ми није јасно како српска јавност не разуме да је сукоб између Динкића и Дачића, у ствари инициран из ДС! Све је то њихово масло. И блокада Курира је наручена из ДС. Јавност пребацује одговорност на Динкића или Дачића, а суштина је да иза свег овог застрашивања стоји ДС. Немају за шта да се ухвате: држава је у расулу, а и Закон о информисању је донет да се не би видело, чуло и прочитало да иза свега стоји ДС. Такође, није ми јасно зашто се остали медији понашају као да се у Куриру ништа не дешава. Па не схватају да то сутра чека и њих! Ако се сада не спречи ово насиље над вама, ДС ће истим методама ућуткивати свакога ко се усуди да их критикује - истиче Шормаз.

Ово што се последњих дана дешава Куриру је, према речима лидера ДЗВМ Шандор Пала „репресија комбинована од старих и нових притискивача“.

- То је комбинација репресије из деведесетих и ове садашње који спроводе ДС и Г17 плус. Овде се ради о покушају да се под разним економским и другим изговорима заправо изврши политички притисак на медије, као што смо и деведесетих година имали случај. Кажу да је проблем са пословањем Курира, а зашто раније нису вршили истрагу о пословању већ су се тога сетили када је измењен Закон о информисању. Зашто раније нису радили свој посао - пита се Пал и додаје да је „Зоран Ђинђић жив, он би растерао своје наследнике“.

Борислав Боровић, функционер Нове Србије потпуно подржава Курир и све остале медије:

- Није спорно што неки државни органи контролишу било коју фирму или медије. Али оваква врста притиска на Курир је скандалозна! Ово је директан напад на Курир и гушење слободе јавне речи. Такво малтретирање новинара, у вашем случају и жена из администрације није виђено од времена Европљанина и Дневног телеграфа. Ништа није спорно у нормалној контроли, али ово је блокада, класичан полицијски притисак и злоупотреба полицајаца. Очигледно је да држава није спремна да се носи с проблемима, па је донела диктаторски закон о медијима, забрањује јавна окупљања, све то страшно подсећа на 90-те године.

Драган Марковић Палма био је кратак:

- Не могу да верујем да у недељу, уколико нико у предузећу не пружа отпор пореској полицији, ваша редакција врви од униформисаних полицајаца, да је зграда блокирана, да су ту и кола Хитне помоћи. Ја у то не верујем - каже Палма.

Антрфиле :

Притисак на медије

Драгана Чабаркапа председница Синдиката новинара Србије, који је члан Европске федерације новинара, истиче да је према свим законима у Србији новинарима мора да буде обезбеђен несметан рад.

- Ово је очито притисак на медије и порука другима како ће се и према њима поступати уколико се супротставе власти. Оно што је најгоре, је то што се овим директно подстиче аутоцензура новинара, поготово у условима када су ионако обесправљени и понижени и када лако могу да остану без посла. Овим им се директно сугерише да нема места за креативност, за истраживачко новинарство и да ће свако ко се удуби у нешто што није по вољи власти проћи на исти начин. Бар се такав утисак стиче. Питање је да ли ће то заплашити новинаре или ће имати супротан ефекат, односно иницирати познату новинарску солидарност - поручује Драгана Чабаркапа.

МУП дугује објашњење


Председница УНС Љиљана Смајловић још једном је упозорила да и „пореска полиција и Министарство унутрашњих послова дугују јавности објашњење о томе зашто финансијска провера документације Курира траје толико колико траје, зашто се обавља уз присуство великог броја полицајаца и зашто ти полицајци ометају улазак странака у зграду у Влајковићевој“.

- Без таквог објашњења, ово што се дешава са Куриром наводи на помисао да држава жели да застраши новинаре запослене у редакцијама у Влајковићевој, да им поручи да посао који обављају није по вољи некоме ко има велику моћ у земљи, и да је то неко ко не мора да подноси рачуне ни новинарима ни грађанима - истиче Смајловићева.

Новинаре проглашавају криминалцима

Бивши министри културе, Бранислав Лечић и Драган Којадиновић најоштрије су осудили креирање атмосфере притиска који већ неколико дана трпе запослени у редакцији Курира.Лечић, који је и председник странке Моја Србија саветује Куриру јасну акцију:

- По мени, ви треба да се бавите апсолутно свим нерегуларностима и да указујете на све што је супротно закону. Да наставите да радите као и пре притисака. И да затражите званично објашњење од државних органа за све што се дешава у Куриру. Ваш пример је да држава спроводи сталну претњу неслободама и новинарима и обичним грађанима. У овом случају, укинута вам је слобода кретања, слобода уласка у пословне просторије - чиме је укинута и слобода штампе и јавне речи у Србији! У стању смо некаквог страха, а слобода и права обичних грађана, укључујући и новинаре, морају да буду старији од сваке униформе параграфа, а не препуштени некој приватној, личној самовољи моћника - категоричан је Лечић.

Бивши министар културе Драган Којадиновић каже да га вишедневна драма која се одвија у нашој редакцији подсећа на време када је он био директор и главни уредник телевизије Студио Б

- У мају 2000. године телевизија Студио Б је одлуком тадашње владе проглашена за терористичку организацију, а самим тим, и ми који смо њоме руководили за терористе! У то време такве ствари су се релативно често дешавале, али је жалосно што се и данас све то понавља. И онда и данас било је покушаја да се у појединим ситуацијама новинари представе као нека врста криминалаца - истиче Којадиновић.

Е. Г.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси