Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Галактикоси” у рату кабловских мрежа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2009.

Извор: Политика

„Галактикоси” у рату кабловских мрежа


Појава новог канала „Арена спорт” ускомешала је духове и најавила оштрију конкуренцију између доминантног провајдера СББ и и ПТТ.


Ако се запитате какве везе имају Португалац Кристијано Роналдо и Бразилац Кака, нове звезде Реалових „галактикоса”, са скривеним ратом српских кабловских мрежа, одговор је једноставан. Спортски канали препознати су као моћно средство у конкуренцији водећих оператера на каблу, који је постао доминантан у дистрибуцији телевизијских и радијских програма пошто је НАТО 1999. године разрушио републички радиодифузни систем.

Појава новог ТВ канала „Арена спорт” ускомешала је духове у овом озбиљном бизнису, који, према недавно објављеном Рателовом „Прегледу тржишта телекомуникација у Републици Србији за 2008. годину”, бележи раст укупног оствареног прихода оператора за 49 одсто и износи око 5,6 милијарди динара.Са прве стране – Укупан број претплатника, према Рателовом извештају, наставља тренд раста и у 2008. години премашује 922.000 (укључујући и ДТХ претплатнике), што је за 37 одсто више у поређењу са 2007. годином. Према подацима Републичког завода за статистику, просечно домаћинство има три члана, тако да се број потенцијалних корисника кабловске телевизије процењује на 2,7 милиона.

Зашто је онда ТВ „Арена спорт” препозната као полуга којом се може изменити однос снага на овом богатом изворишту профита, на коме је регистровано 79 оператера, а којим за сада апсолутно доминира компанија Сербиа Броадбанд – Српске кабловске мреже (СББ), које заузима 54 одсто тржишта? Као најоштрији конкурент СББ-у, фигурира КДС ПТТ, са тржишним учешћем од свега 11 одсто, али и легитимном пословном политиком да откине део колача конкурента који се креће на ивици монополског примата.

Управо је на КДС-у недавно почело пробно емитовање телевизије на три канала и са богатим спортским пакетима: директним преносима најбитнијих европских фудбалских националних лига, као што су шпанска, италијанска и грчка, као и са правима на директне преносе фудбалских мечева бразилске лиге. Први пут се на каналу „Арена спорт 1” љубитељима фудбала омогућује директно укључење у најбитније моменте седам утакмица у Лиги шампиона, односно чак једанаест утакмица у Лиги Европе.

Теорију да је склопљен савез ПТТ-а са ТВ „Арена спорт”, којим би се извршила евентуална миграција корисника СББ-а на конкурентски кабл, подгрејала је чињеница да је власник „Арене” Горан Ђаковић, истовремено и генерални директор моћне компаније „Сага”, која је још 2002. године са Телекомом уговорила најважније инфраструктурно решење за национални пројекат СМИН мреже – Српске вишенаменске интернет-мреже. Уз то „Сага” је умрежила и Универзијаду, први српски АТП турнир Сербиа Опен 2009. и структурно каблирање у Београдској арени.

Ђаковић, међутим, у изјави за „Политику”, каже да не жели да буде увучен у ове спекулације, тврдећи да ће „Арена”, осим емитовања спортског садржаја, инсистирати и на спортском и фер наступу на тржишту кабловских провајдера. – После истека експерименталне фазе, до краја овог месеца, у којој је тестирано емитовање сигнала кроз различите платформе, велики број гледалаца у Србији, Црној Гори и Босни имаће прилику да прате канале „Арена спорта” преко својих кабловских оператера – каже он, не демантујући да ће можда ући у преговоре и са СББ-ом.

Разлог за то може бити и податак да је првобитна намера „Арене” да се гледање њиховог канала посебно наплаћује, а према опет незваничним информацијама, та сума би износила од 5 до 10 евра месечно. Међутим, систем условног приступа, односно канала који би био кодиран, у Србији поседује око 300.00 корисника, а 75 одсто тог тржишта поседује – погодите ко. Пошто СББ поседује апсолутну доминацију и у овом сегменту, за познаваоце кабловске оштре, али веома тихе конкуренције, било је нејасно зашто „Арена” заобилази толики број потенцијалних корисника, уколико већ није разрађен озбиљан план партнерства „Арене” са Телекомом.

Озбиљност, али и ризичност подухвата, увећана је и противницима које ће „Арена” имати у националним телевизијама. РТС је већ власник права за утакмице Лиге шампиона у наредне три године, док је Б92 откупио Лигу Европе, што се већ налази у понуди Ђаковићевог канала.

Оно што је можда важније од компанијских мечева и њихових пословних интереса представља промена укуса гледалаца, који су, очигледно сморени информативним програмима, пажњу поклонили спорту, музици и филму. То су показала недавна истраживања Стратеџик маркетинга, као и рекордни рејтинг гледаности РТС-а незаборавног деветог септембра, када је фудбалски спектакл Србија – Француска на Првом програму пратило три милиона и 189.000 гледалаца.

Антрфиле :

Како се Ноле "јавио" Спорт клубу


Говорећи о великој конкуренцији спортских канала, главни уредник „Спорт клуба” Немања Симеуновић, који је проширио гледаност на најзначајнијим мрежама у региону, подсећа на необичан „кабловски случај Ђоковић”.

Крајем 2005. године, када је најбољи српски тенисер био тек 88. на АТП листи, Симеуновић је откупио права на преносе мастерс серије. Већ следеће године, Ноле је кренуо у незадрживи јуриш ка тениском врху, тако да су велике телевизије биле у небраном грожђу, суочене са чињеницом да само мали канал поседује права на Ђоковићеве партије. РТС је зато био принуђен да меч Федерер –Ђоковић 2007. године преноси са логом Спорт клуба.

 – Проценио сам да би било неправедно да грађани Србије не гледају историјски меч и због тога смо уступили сигнал државној телевизији, али смо имали само два услова – да се емитује наш лого и да пренос ради наш коментатор Небојша Вишковић – каже Симеуновић.

Александар Апостоловски

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси