Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Решење као Годо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2009.

Извор: Дневник

Решење као Годо

Решење као Годо
Запослени у Радио Сомбору, њих 14, међу којима је осам новинара, након својевременог поништавања приватизације незадовољни су својим статусом, због којег не примају зараде.

Наиме, статус ове регионалне радио-станице имовинско правно још није решен, мада је на последњем конкурсу РРА добила регионалну фреквенцију за емитовање програма на подручју Западно бачког округа, чији је не само административни центар Сомбор. За годину дана од када је раскинут уговор о приватизацији, два представника Управног одбора поднела су оставку. Јожеф Ј. Фекете, вршилац дужности директора и главног и одговорног уредника, у оставци је још од новембра прошле године, али оставку до сада нико није разматрао. Запослени су почетком августа примили само фебруарску зараду, и то у минимално загарантованом износу (минималац), а од тада им се не уплаћују ни законом прописани доприноси.

Већински капитал Радио Сомбора је 2. новембра 2007. продат на аукцији Ирени Вуксановић из Београда. Међутим, републичка Агенција за приватизацију половином прошле године је, због неиспуњавања уговорних обавеза према запосленима, али и држави, раскинула уговор с купцем и од тада је у овој кући потпуни распад система.

- Средином прошле године, након раскида уговора с госпођом Вуксановић и преласка 70 одсто капитала у Акцијски фонд, некадашња директорка Радија Анита Беретић именована је за заступницу државног, већинског капитала, а све на предлог синдиката - сведочи Синиша Стричевић, председник синдиката Независност у овој медијској кући. Након тога, из градског буџета Сомбора пребачено је 2,5 милиона динара, што је било довољно само за пет загарантованих минималних личних доходака, који су исплаћени линеарно, свим запосленим подједнако.

Према Стричевићевим речима, захваљујући томе што су два пројекта Радио Сомбора прошла на конкурсу покрајинског Секретаријата за информисање, недавно је добијено 700.000 динара, а тај новац је потрошен за минималце.

Запослени долазе на посао, али су разочарани небригом некадашњег оснивача, сада Града Сомбора, јер не успева да реши њихову судбину. Програм се емитује захваљујући, мање-више, ентузијазму новинара и техничара Радио Сомбора, а до када ће њихова судбина бити неизвесна, остаје да се види.

М. Миљеновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси