Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЛДП вага медијски закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2009.

Извор: Политика

ЛДП вага медијски закон


Либерално-демократска партија, која ових дана разговара са медијским удружењима, још није одлучила како ће њени посланици 31. августа гласати о изменама Закона о јавном информисању. Лидер странке Чедомир Јовановић објашњава да одлука о томе зависи од спремности владајуће коалиције да преузме одговорност  за предлоге које ће јој дати ЛДП. Он, међутим, искључује могућност да ова странка постане део садашње владе уместо неке друге странке или део владајуће коалиције у парламенту.

Одлука зависи од најављених разговора са предлагачима закона?

Ту нема никаквог муљања. Са нама се не може разговарати као што се то иначе чини у њиховој трулој коалицији. Због тога сада ЛДП диктира теме о којима се мора постићи договор, а то је у овом тренутку, пре свега, тачан редослед потеза и расподела одговорности за хитно сређивање медијског законодавства. Разговараћемо само о ономе што је ЛДП поставио као услов када смо обезбедили одлагање гласања.

С обзиром на то да се више не могу улагати амандмани и да ЛДП раније није уложио ниједан, који су то амандмани о којима је обављена расправа, о чијем усвајању бисте разговарали са предлагачем и ко их је поднео?

То су, пре свега, амандмани који се односе на правила о кажњавању медија која су, овако како су постављена, неспретна и могу бити увод у драконско кажњавање и још већи утицај на медије. Распони казни и дискрециона моћ морају бити ограничени. Не морам да подсећам на скандалозну пресуду којом је Горан Давидовић Фирер ослобођен, уз образложење да део документације није писан ћирилицом. Не смемо да дозволимо да сутра неки „ревносни” судија преко колена кажњава медије, рецимо, зато што не разумеју патриотизам Фирера и оних који га јавно или тајно подржавају. Има још амандмана о којима се мора разговарати, и ту смо се ослонили на захтеве које смо добили од професионалних удружења, пре свега НУНС-а, са којим смо успоставили партнерство у изради стратегије брзе реформе медијске сцене.

Први сте предложили повлачење закона уз оцену да га никакви амандмани не могу поправити, шта је утицало на промену вашег става?


Тражили смо повлачење закона, који је, без икаквог разлога, прошверцован у парламент. Игнорисање новинара и стручне јавности компликовало је и уништило неопходну иницијативу за сређивање и унапређење медијске сцене, која оваква каква је одговара само онима који су од Србије направили најнесрећнију европску земљу. Они су против било каквог закона и реда. Дакле, ми на овом примеру показујемо како замишљамо политичке односе у будућој влади која ће бити прављена на нашим принципима. Успели смо да преокренемо ситуацију и то је најважније. Закон који је почео да ствара нови хаос при том лажни легитимитет досадашњем лудилу, нашим иницијативама добија карактер који је неопходан сваком демократском друштву.

После разговора са НУНС-ом најавили сте заједнички рад на пакету медијских закона, међу којима је и закон о информисању. Да ли је то, на неки начин, најава усвајања, уз подршку ЛДП-а, већ предложених измена закона без икаквих корекција с тим што би одмах потом биле предложене нове измене?


Будуће измене, шире и озбиљније, зависиће од предлога стручњака, професије и међународних организација. Кораци који ће уследити неће бити крпљење рупа насталих или прикривених овим изменама закона. То ће и по решењима и по начину припреме бити нешто што је у потпуно другој димензији у односу на овај закон.

Постоји ли могућност да ЛДП „замени” некога у садашњој влади или да буде мањинска подршка влади?

Ми ћемо бити политички мотор, а не само проценат неке будуће владе. То је могуће већ после наредних избора. Пре тога морамо добити уверљиву подршку људи за потпуно другачију спољну и регионалну политику, супротан економски концепт од постојећег. Ми не можемо да будемо део ове владајуће већине која је направљена на компромисима који не могу да издрже наш приступ, чак и кад су свесни колико смо у праву. То никако не значи да са овом владом не треба да сарађујемо. Напротив, од наше способности да јој ставимо ногу у врата највише зависи трансформација земље која нас још увек не разуме довољно.

Антрфиле : Весна и Жарко

Весна Пешић, члан ЛДП-а, и Жарко Кораћ, који није ваш члан, али је изабран на листи ЛДП-а, већ су најавили да неће гласати за закон, да ли је то за вас проблем?


То не може да буде мој проблем. Напротив, то је привилегија која потврђује да је ЛДП било као странка, било као изборна листа, толико другачија од свих. Нисам и никада нећу од људи тражити бланко оставке. Елементарно је право сваког човека да доноси одлуке у складу са својим уверењима. Тако ће бити и у овом случају. Одлуку о односу странке према закону донеће председништво и посланички клуб. То ће бити став ЛДП-а који не постоји да би нама било лепо док ликујемо на посртању демократа или владе не размишљајући о штети која све то прати. Као што људима није потребан лекар који ће им рећи да су добро него онај који ће рећи шта је то што треба да се уради, тако је ЛДП у политици посвећен јавном интересу због којег се често конфронтирамо. ЛДП се руководи искључиво јавним интересима.

Мирјана Чекеревац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси