Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштина Србије намерно крши закон који је сама донела: Савет РЕМ-а постаје нелегитиман а његове одлуке правно ништавне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2024.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Скупштина Србије намерно крши закон који је сама донела: Савет РЕМ-а постаје нелегитиман а његове одлуке правно ништавне

До 4. новембра, нови чланови Савета РЕМ-а неће бити изабрани, као што предвиђа закон, што значи да од сутрадан Србија више неће имати легитимни орган који доноси одлуке о електронским медијима. Уколико садашњи чланови Савета наставе да раде, њихове одлуке ће бити правно ништавне, кажу правници Родољуб Шабић и Владана Јараковић.

Према Закону о електронским медијима (ЗЕМ), донетом прошле године, члановима Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) истиче мандат за нешто мање од две недеље, 4. новембра. До тада је Скупштина требала да изабере нове чланове Савета.

Скупштински Одбор за културу и информисање, који је имао рок за покретање процедуре до 4. августа ове године, то није учинио до данас. Како је јавност сазнала од министра информисања Дејана Ристића, то се неће ни десити док Уставни суд не одлучи по захтеву чланова Савета РЕМ-а поднетом у јулу ове године о оцени уставности одредбе Закона о електронским медијима за избор нових чланова Савета РЕМ-а.

Непознато је колико ће поступак пред Уставним судом трајати. Актуелни састав тог суда је већ показао да извршава налоге власти, последњи пут у вези са компанијом Рио Тинто.

Родољуб Шабић, адвокат и бивши повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, наглашава за Цензоловку да је чекање одлуке Уставног суда у овом случају са правног становишта бесмислица.

„Ноторна је ствар да ниједна иницијатива за оцену уставности неког закона сама по себи никад не одлаже његову примену. Само Уставни суд може, изузетно, посебним решењем, на основу чл. 46 Закона о Уставном суду, до коначне одлуке о оспореном закону одложити извршење појединачног акта или радње засноване на оспореном закону, али суд то није урадио.

Дакле, нерасписивање јавног позива на начин и у роковима предвиђеним законом је без сумње директно кршење закона”, објашњава Шабић и додаје да иза те одлуке стоји дилетантизам и да се по свему судећи ради о „свесној, планираној, комбинацији са чијим ефектима ћемо се тек суочити”.

Јавно позивам Ану Брнабић да објасни због чега Закон у вези са избором чла-нова Савета РЕМ-а није примењен. Као председница Владе била је директно у-кључена у преговоре и аминовала да се тај члан закона око којег су се ломила копља усвоји (Ивана Стевановић, СЋФ)  
   

И Владана Јараковић из правног тима Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) потврђује да не постоји никаква препрека да надлежни одбор Народне скупштине објави јавни позив за предлагање чланова Савета РЕМ-а.

Шабић напомиње да надлежни нису дали никакво објашњење за овакву одлуку и да оно што су понудили као изјаву јавности свакако није прихватљиво. Закон је прецизан и јасно предвиђа „да чланови старог Савета РЕМ-а настављају да обављају функцију до истека једне године од ступања на снагу новог, важећег закона”. То значи да након истека тог рока, они више не могу обављати те функције.

Савет ће, како објашњава Јараковић, на тај начин остати без чланова и не постоји законит начин да доноси одлуке све до избора нових чланова Савета.

 „Ако се ипак, уз подршку власти и одговарајућа ‘правна тумачења’ упусте у то да наставе да доносе некакве одлуке, те одлуке ће бити незаконите”, истиче Шабић.

Како коментаришу ову ситуацију у Савету РЕМ-а, нисмо успели да сазнамо јер Оливера Зекић, председница Савета, није одговорила на наш упит.

Стевановић: Очигледно да власт од почетка није имала намеру да поштује закон

За Ивану Стевановић, извршну директорку Славко Ћурувија Фондације, на делу је брутално кршење закона и то од стране највећег законодавног тела у земљи. Каже за Цензоловку да су последице далекосежне, и не односе се само на медије и друштво, већ урушавају и правну државу.

„Поставља се питање поверења у било какав закон и у било коју институцију у овој земљи, када власт не поштује законе. Како уопште институције могу да очекују да грађани поштују закон када виде како се понаша највише законодавно тело у земљи”, пита се Ивана Стевановић.

На делу је брутално кршење закона и то од стране највећег законодавног тела у земљи. Последице су далекосежне и не односе се само на медије и друштво, већ урушавају и правну државу (Ивана Стевановић, СЋФ)

На делу је брутално кршење закона и то од стране највећег законодавног тела у земљи. Последице су далекосежне и не односе се само на медије и друштво, већ урушавају и правну државу (Ивана Стевановић, СЋФ)  
   

Она додаје да је на председници парламента и на скупштинском одбору да објасне јавности како и зашто су себи дозволили да на најбруталнији начин игноришу закон, и како намеравају даље да поступају.

„Јавно позивам Ану Брнабић да објасни грађанима и представницима медијске заједнице због чега члан Закона о електронским медијима у вези са избором нових чланова Савета РЕМ-а није примењен. Она је тада као председница Владе била директно укључена у преговоре и разговоре са представницима медијске и међународне заједнице и на неки начин је својим присуством и учешћем и аминовала да се тај члан закона око којег су се ломила копља усвоји. Била је гарант и нама и партнерима из међународне заједнице да ће се то догодити. Сад видимо да власт од почетка очигледно није имала никакву намеру да поштује тај закон и мислим да су последице драматичне и то не само када причамо о медијима и медијској регулацији”, напомиње Стевановић.

Она подсећа да РЕМ чека доношење битних одлука као што су дозволе за локалне и београдске медије, додела пете дозволе са националном покривеношћу, у ситуацији када Регулатор улази у бесправно стање у погледу функционисања електронских медија.

Инсистирање на поштовању закона биће и даље у фокусу рада Славко Ћурувија фондације и њихових партнера из Медијске коалиције, каже Ивана Стевановић, иако су медијски закони само годину дана од када су донети већ изиграни на више нивоа, и то у најважнијим захтевима медијске заједнице.

Снажна порука о суштинској зависности Савета РЕМ-а од воље владајуће већине

Једини начин да се ситуација разреши а да РЕМ задржи своја овлашћења јесте да се спроведе поступак избора нових чланова у складу са Законом о електронским медијима, каже Владана Јараковић.

„У овом тренутку је касно да се избор спроведе на време, а необјављивањем јавног позива за избор нових чланова Савета РЕМ-а у року који обезбеђује континуитет у раду тог органа одлучивања послата је снажна порука о суштинској зависности судбине Савета РЕМ-а од воље владајуће већине. Сценарији који би могли бити алтернатива избору нових чланова Савета у Народној скупштини, а који би могли подразумевати и крајњу опцију – привремено преузимање поверених послова од РЕМ-а, били би коначна демонстрација моћи коју власт има у односу на Регулатора, објашњава Јараковић.

 

АПСУРДНО ДА СКУПШТИНА НАМЕРНО ИЗИГРАВА ЗАКОНЕ КОЈЕ САМА ДОНОСИ

Према мишљењу Родољуба Шабића, у нормалним околностима последице делегитимизовања, фактичког укидања независног регулаторног тела, чији је задатак да обезбеди остваривање изузетно важних јавних интереса, биле би тешко сагледиве, али извесно опасне и веома штетне. Он додаје:

„Али на неки трагикомичан начин то за нашу конкретну ситуацију заправо не важи. Јер и док смо имали РЕМ, он није функционисао као независно регулаторно тело и није остваривао своју улогу, већ је деловао као трансмисија воље актуелне власти. РЕМ је сам директно кршио законе, а појединим поступцима и буквално скандализовао јавност. Али последице предстојеће делегитимизације РЕМ-а биће одлагање свих покушаја нормализације наше хаотичне медијске сцене на неизвесно дуг рок, односно одржавање постојећег жалосног стања.”

За Шабића, овако крупан, а поготово намеран пропуст, за последицу би морао да има политичку и моралну, па чак и кривичну одговорност.

„Познато је да је код нас установљен принцип неодговорности ‘елите’ за кршење разних закона, па то није реално очекивати ни у овом случају. Бар за сада, јер то ће једном морати да се промени. Одговорност је претпоставка функционисања нормалног друштва. И уређеним земљама дешавају се понекад ексцеси у којима извршна власт покушава да изиграва или крши закон.

Али то да скупштински одбори свесно и намерно крше и изигравају законе које сама скупштина доноси и да их треба терати да их примењују, готово је незамисливо, апсурдно. У нашим условима, нажалост, није, већ је то само још једна илустрација претварања институција у кулисе и потврда потпуне надмоћи политике над правом. И баш зато треба инсистирати на томе да надлежни без одлагања почну са извршавањем законом утврђене обавезе”, оцењује Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси