Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Шапић да престане са вређањем новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 10. 2024.

УНС: Шапић да престане са вређањем новинара

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због увреда које је градоначелник Београда Александар Шапић јуче изнео на рачун телевизије и новинара Н1 и позива га да престане са таквим односом према медијима.

УНС подсећа да ово није први пут да Шапић вређа новинаре Н1, те да је Удружење већ неколико пута од њега тражило да, у складу са функцијом коју обавља, одговара на питања новинара и према њима се односи са поштовањем.

„Мени је важно да јавност зна какви сте ви хохштаплери и манипулатори…тешки“, рекао је, између осталог, Шапић.

Он је негодовао што новинари Н1 „не могу да му одговоре колико ће он секунди имати у прилогу, да би одговор конципирао да упадне тачно у прилог…“, него „чекате да ја прво све испричам да бисте проценили како ће бити“.

На констатацију колеге са Н1 Младена Саватовића да је то логично и да тако функционишу медији, Шапић је рекао: „Сад ћу управо ја да вам покажем како функционишу медији, а ви се увалите у ту столицу и уживајте“.

Шапић је на екрану пустио, очигледно унапред припремљену, презентацију анализе извештавања новинара Н1 Миодрага Совиља са прошлонедељне конференције: „Епилог извештаја Миодрага Совиља у Дневнику телевизије Н1 са конференције за медије граоначелника“.

У њој је анализирао трајање прилога, његовог одговора, број „покренутих тема“, колико је одговора „прекројено и исечено“, на колико одговора је новинар парафразирао одговор градоначелника, колико је било 'личних констатација и закључака на сопствена питања', „измишљених тема“ итд.

На питање новинара да ли је сам правио презентацију или је неког платио да је уради, Шапић је рекао: „Ја Вас молим да ме не ометате јер могу и микрофон да вам искључим“ и додао да се Саватовић понаша „као они са савског насипа кад су га прекидали“.

УНС подсећа Шапића да је посао новинара да поставља питања од интереса за јавност, а дужност функционера да на њих одговарају, те да је право новинара да у свом прилогу сам процени који део изјаве је важан за јавност.

УНС истиче да новинари немају обавезу да било коме, па ни јавним функционерима, унапред одговоре шта ће се наћи у прилогу, већ искључиво да при објављивању прилога верно пренесу изјаву или део изјаве који сматрају да је важан за јавност.

УНС истиче да се свако ко је незадовољан радом медија може обратити Регулаторном телу за електронске медије, Савету за штампу или суду, а да је посао јавних функционера да одговарају на питања и према новинарима се односе са поштовањем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси