Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Да престане таргетирање Јелене С. Спасић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 09. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Да престане таргетирање Јелене С. Спасић

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због таргетирања новинарке „Курира“ Јелене С. Спасић у објавама на Инстаграм профилу и Фејсбук групи „Дијабетес револуција“.

„Ово је новинарка која децу са дијабетесом назива очајницима“, натпис је који је на овој Инстаграм страници и Фејсбук групи објављен уз фотографију Јелене С. Спасић, иако текст на који се они позивају у претходним објавама, а у коме се користи овај израз, није потписала она, већ редакција „Курира“.

Текст који Спасић јесте потписала је „Нова победа Курира – Најбољи сензори за мерење шећера догодине бесплатно за децу са дијабетесом“.

Неколико дана касније на Инстаграм страници инфлуенсера „Дијабетес револуција“ објављен је коментар на овај текст у коме је поменута редакција названа „новинарским шљамом“

„Велике лажи Курира! (…)Сензори за децу нису добијени јер нигде не постоји званична потврда из РФЗО и сензора нема! Постоји информација да ће се Либре сензори од нове године појавити у Србији, али то не значи да ћемо их добијати бесплатно…“, објављено је на Инстаграм страници „Дијабетес револуција“.

Шест дана након тога уследила је објава фотографије Јелене С. Спасић са спорним натписом.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан новинарским извештавањем, али да није оправдано таргетирати новинаре и улазити на тај начин у лични обрачун са њима, јер би овакво обележавање новинарке могло угрозити њену безбедност.

УНС подсећа да је Јелена С. Спасић уз новинарку Јелену Јоргачевић Кисић покренула новинарску акцију у којој је новинарским извештавањем омогућила да бескућник Раде Дрини, који је боловао од канцера плућа, добије неопходну лекарску помоћ, и да последње дане проведе достојанствено. За ову акцију добила је награду „Ђоко Вјештица“.

Лауреат је и „Златне Нике“ на фестивалу Интерфер за репортажу из црвене зоне у току периода пандемије вируса корона. У том периоду Спасић је волонтирала седам дана у КБЦ Бежанијска коса.

Јелена С. Спасић је заједно са УНС-ом покренула и акцију „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“. 

Имајући у виду историју оваквих акција, УНС таргетирање Јелене С. Спасић доживљава као напад на социјално одговорно новинарство.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси