Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС захвалио председнику Вучићу на подршци трајном запошљавању хонорараних сарадника у РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2024.

Извор: СИНОС

СИНОС захвалио председнику Вучићу на подршци трајном запошљавању хонорараних сарадника у РТС

Текст писма преносимо у целости

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председнику Републике Србије

Александру Вучићу

Поштовани господине председниче,

Захваљујемо Вам што сте у синоћном гостовању на Радио-телевизији Србије (РТС) осветлили проблем који тишти не само камермане које сте поменули, већ и још око две стотине колега који раде друге виталне послове на РТС-у а који су, како сте и Ви констатовали, ангажовани на начин испод нивоа људског достојанства годинама, па и деценијама.

Ми смо у марту ове године, у сарадњи са Инцијативним одбором хонорарних сарадника, упутили менаџменту и Управном одбору петицију коју је до тог момента потписало 875 колега (укључујући и запослене на неодређено време), касније се тај број повећао на око хиљаду. Упркос овако високом броју (добијеном за врло кратко време), до данас, и после неколико поновљених позива, нисмо удостојени разговора макар о разјашњењу ситуације, постојању или одсуству перспективе запошљавања.

Имамо утисак да веома добро разумете ситуацију и позицију прекарних радника, па нећемо замарати илустрацијама заиста тешке дискриминације колегиница и колега који раде равноправно са стално запосленима, што је био случај и током ковид кризе, а драстично су потплаћени. Због свог статуса, што потписују уговоре на три месеца, не могу ни кредит да подигну. 

Колегиницама које се породе такви уговори се „наравно“ не обнављају, па су ускраћене и за таква мала примања. Просечан нето хонорар је одавно испод нивоа и медијалне (а камоли) просечне зараде у Републици, док има колегиница на Радију чији је хонорар и испод нивоа званичне минималне нето зараде за ову годину. Неке од њих су у прекарном статусу чак и више од две деценије.

Ми смо урадили оквирну калкулацију која показује да би само са сто људи отишлих у пензију, укупни трошак РТС-а за плате свих, па и запослених хонорараца, био нижи од износа који би са садашњим нивоом плата и хонорара РТС трошио крајем 2022, са тадашњим бројем запослених и хонорараца. Од почетка 2023. до данас је пензионисано бар 160 радника, до краја године збир ће бити око 200, а наредне године се очекује знатно више, према нашим информацијама.

Уколико желите, можемо да доставимо ову калкулацију. Министар информисања и телекомуникација био је љубазан да неколико пута организује састанак с нама, али је, уз разумевање проблема, констатовао своју формалну ненадлежност. Подршку је пружила и Међународна федерација новинара.

Не заборавимо ни исти проблем у Радио-телевизији Војводине (РТВ) и око стотину колега у оваквом статусу, мада је тамо ситуација почела да се поправља у складу са ранијим трипартитним споразумом РТВ – СИНОС – Министарство информисања и телекомуникација. 

Надамо се да ћете Вашим ауторитетом додатно подржати што ургентније решење ове мучне ситуације која је испод  стандарда савременог друштва.

Председник СИНОС-а

Синиша Оташевић

 Нови Сад,

22. октобар 2024.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси