Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драгана Пећо: Циљ тужби Николе Петровића је да застраше новинаре КРИК-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2024.

Аутор: Перица Гуњић Извор: Цензоловка

Драгана Пећо: Циљ тужби Николе Петровића је да застраше новинаре КРИК-а

Важно је за јавност да зна са ким је био пословни партнер Никола Петровић, један од најутицајнијих људи у земљи, рекла је Драгана Пећо, коауторка текста због ког је кум председника Србије трећи пут тужио истраживачки портал КРИК

Сведочењем новинарке Драгане Пећо, данас је завршен процес који бизнисмен Никола Петровић, бивши директор јавног предузећа Електромреже Србије и кум председника Александра Вучића, води против редакције КРИК-а због текста „Председников кум имао фирму са Маркосом – криминалцем укљученим у међународни шверц кокаина“.

Дејан Станимировић Маркос је убијен 2020. године у Колумбији, у кући осуђиваног шефа паравојне формације, који се сумњичио да је трговао кокаином, Хосеа Висента Ривере Мендозе званог Војник. Како је КРИК пренео податке из полиције, на рођендану Ривериног посинка, после много попијеног алкохола, Станимировић је убио Војника, али је њега упуцао – посинак.

Тужбу је Петровић поднео, како је рекао на почетку суђења, зато што је увређен због наслова и зато што га новинари повезују са особом која је умешана у међународни шверц кокаина. 

Нагласио је да је у наслову тачно једино то да је председников кум. Објаснио је да је са Дејаном Станимировићем Маркосом имао телекомуникациону компанију „Бел Мобиле” до 2010. године, али да се он тада није бавио криминалом. 

Новинари КРИК-а, међутим, указују да у тексту нигде не пише да је Станимировић био умешан у послове са шверцом дроге док је имао фирму са Петровићем. 

Пећо: Тужио нас је за свако истраживање

КРИК је објавио чињеницу да су они били пословни партнери и сматрају да је она од значаја за јавност зато што је Петровић од 2012. године био директор ЈП Електромреже Србије и да је особа од највећег поверења председника Вучића.

„Наша је обавеза да информишемо јавност о овом партнерству између Станимировића и Петровића јер се ради о бившем јавном функционеру и једном од најутицајнијих људи у земљи”, одговорила је Драгана Пећо на питање суткиње Милене Васић Пејчић где види интерес јавности у томе што је Петровић имао фирму са Станимировићем. 

Пећо је данас истраживачица у међународној истраживачкој мрежи ОCCRP - Organized Crime and Corruption Reporting Project, али је у време писања текста радила у КРИК-у.

„Као и сваки пут, пре објављивања текста смо позвали Николу Петровића, желећи да му дамо прилику да говори и разјасни околности које ми не знамо”, рекла је Пећо. Објаснила је да је он најпре то одбио, али је онда одговорио на питања која су му новинари послали мејлом. 

КРИК је објавио његове одговоре, као и деманти који је Петровић после објављивања истраживачке приче послао. 

Петровић је на првом рочишту рекао да га новинари нису звали, упркос томе што је цитиран у тексту. Касније се ипак исправио.

Објављивање одговора и демантија за Петровића није било довољно па је и трећи пут тужио и КРИК и Пећо. Ти поступци исцрпљују редакцију већ пет година. 

У овој тужби тражи да КРИК текст избрише, да му се забрани да пише о овој теми, као и да му плате 200.000 динара због душевних болова које је претрпео.

„Тужио нас је за сваку истраживачку причу у којој се он помиње. Два пута кривично и једном прекршајно”, рекла је пред суткињом новинарка КРИК-а. 

По једној кривичној тужби КРИК је ослобођен правоснажно, по другој првостепено. 

„Ради се о класичним СЛАПП тужбама чији је циљ да новинаре КРИК-а застраши и да спречи даље објављјивање текстова о тужиоцу”, истакла је Пећо. 

Није демантована ниједна чињеница из текста

На питање суткиње да ли је учествовала у давања наслова, Пећо је рекла да се не сећа да ли је дала наслов тексту, али да се са њим сложила, као и сви који су учествовали у креирању приче, и новинарке и главни уредник.

Она је рекла да је ова истраживачка прича, као и све друге, прошла проверу података (fact checking) и да Петровић није демантовао ниједну чињеницу из текста. 

Правни заступник тужиоца је питао Пећо да ли је Станимировић био правоснажно осуђен и да ли се против њега водио неки кривични поступак 2010. године. Адвокатица КРИК-а Круна Савовић успротивила се постављању тог питања, рекавши да су на њега одговорили коауторка текста Бојана Јовановић и главни уредник Стеван Дојчиновић на претходном рочишту, те да се Драгана Пећо, као што је и сама нагласила на почетку сведочења, бавила само пословањем, односно фирмама које је имао Станимировић. 

Суткиња није дозволила ни питање зашто КРИК није писао о његовим другим компанијама. 

Заступника тужбе је занимало и то да ли је Драгани Пећо познато да Петровић 2010. није био јавни функционер, на шта је она рекла да су у тексту објавили да је он то постао 2012. године. „Знам да нећете да кажете да тада није био”, додао је он.

а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси