Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница Гујону: „Никад нисмо сматрали убијене на РТС-у легитимном метом НАТО бомби"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Репортери без граница Гујону: „Никад нисмо сматрали убијене на РТС-у легитимном метом НАТО бомби"

Репортери без граница реаговали су на изјаву директора Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арноа Гујона да су они тражили од Владе да се забрани рад појединих медија који нису по њиховој политичкој вољи, као и да су 1999. одбили да ставе у свој годишњи извештај о настрадалим новинарима на радном месту 16 српских новинара и медијских радника убијених у бомбардовању РТС.

„За њих су српски новинари били легитимна мета ваздушног напада“, казао је Гујон.

На гробљу у Бајеу у Француској одржана је годишња церемонија Репортера без граница за медијске професионалце убијене на дужности, наводи се у одговору Репортера, достављеном Н1.

Гробље, као и церемонија, под заједничком су одговорношћу града Бајеа у Нормандији и Репортера без граница.

Гробље је састављено од камења са именима медијских професионалаца убијених на дужности од 1944, а на њему се налази и камен за 1999, на којем су имена свих запослених на РТС који су изгубили живот у бомбардовању.

Истиче се да Репортери без граница никад нису сматрали запослене на РТС легитимним метама ваздушног напада.

„Лажна информација је постала део напора да се дискредитују Репортери, као одговор на њихов извештај да РТ Балкан шири руску пропаганду“, наводе Репортери.

„Са Владом Србије која преузима контролу над медијима и повољним политичким окружењем, РТ – бивша Раша тудеј – користи београдску канцеларију као звучну подлогу за приче из Кремља пре него што их прошири по југоисточној Европи.

 Репортери без граница позивају ЕУ и државе чланице да сматрају Србију одговорном што је пружила гостопримство фабрици лажи Владимира Путина“, наводи се у поменутом извештају Репортера.

Додаје се да су Репортери без граница били једни од првих који су јасно осудили бомбардовање РТС 1999. од стране НАТО, наводећи да „то представља опасан преседан за медије“ у оружаним сукобима. Након бомбардовања, Репортери без границе су послали свог представника у Београд да испита линију одговорности за напад.

Мада су Репортери без граница указали на чињеницу да је РТС ширио пропаганду, Репортери су истакли да се против пропаганде „свакако не треба борити бомбама, већ само речима“.

Како се указује, Репортери настављају да одбијају насиље као начин борбе против пропаганде.

Репортери су 2021. номиновани за Нобелову награду, а 2005. су добили награду Сахаров за слободу мишљења.

У свом извештају из 2000. „Извештај о слободи медија у свету“, Репортери без граница су написали да је НАТО бомбардовање из 1999. „покренуло питање легитимности ваздушних удара“, што је била јасна критика НАТО, наводи се и додаје да је НАТО тврдио да су напади били легитимни.

Репортери су се 2002. састали са представницима НАТО због убиства 16 запослених радника РТС и одлучили да траже од Међународног комитета Црвеног крста да прецизира улогу медија и новинара у временима конфликата.

Мада су у то време Репортери у годишњим извештајима помињали само новинаре/репортере, сви медијски професионалци су били покривени, као што је сада, њиховим мандатом.

„Тако да су Репортери увек сматрали 16 радника РТС медијским професионалцима убијеним на дужности“, истиче се.

Указује се да ово није први пут да су Репортере напали пропагандисти.

Године 2017, главна уредница РТ Маргарита Симоњан позвала је Репортере да се „тихо расформирају, како не брукали праве борце за људска права“, као реакција на одбијање Репортера да бране РТ, наводи се.

„Откривени пропагандни актери суочавају се са оштрим реакцијама. Одговарају онако како знају најбоље: шире лажи и представљају искривљену реалност. Као резултат, доказују да су Репортери у праву. Ово само повећава нашу посвећеност разоткривању пропаганде“, истичу Репортери без граница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси